Razmnožavanje Trichogastera I deo

Razmnožavanje trichogastera je relativno jednostavno. Temperatura vode mora biti od 28 do 30C. Najbolje je preći na ishranu živom hranom neko vreme pre mresta. Akvarijum za mrest mora imati najmanje 50 litara. Ženka koja je spremna za mrest ima punije telo nego obično, a pošto mužjaci postaju agresivni za vreme mrešćenja treba pažljivo odabrati ženku za mrest. Ženka mora biti primerena mužjaku, spremna da se odbrani i otprilike iste veličine kao i mužjak. Takođe ni svaki mužjak nije spreman za razmnožavanje i zato treba uzimati samo odrasle primerke i polno zrele mužjake.

U zajničkom akvarijumu mužjak gradi srazmerno veliko gnezdo od odumrlih delova biljaka, koje zajedno sa vazdušnim mehurićima, peskom i odumrlim delovima lišća puštaju na površinu, ( verovatno jedan od najlepših prizora koji ćete videti u vašem akvarijumu ). Međutim u njemu ne možemo da odgajimo mlade ribice, jer bi bile žrtve odraslih riba.

Dakle najbolje je izdvojiti par, koji možete mrestiti i u čistom akvarijumu ( bez podloge ), ali u njemu mora biti dosta biljaka ( koje pričvrstimo za kamenje ), kao i veći broj plutajućih biljaka, da bi mužjak uopšte počeo da pravi gnezdo. Ovo gnezdo ima čak i određenu antiseptičku ulogu u čuvanju ikre od gljivica i plesni.

Veštačke biljke, ako ih koristite, ničemu neće služiti i možete ih slobodno ukloniti.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku