Šta raditi ukoliko pronađete barsku kornjaču!?

Mnogo puta kada smo prolazili pored reka, bara ili jezera bas u ovo vreme proleća bismo mogli da vidimo barske kornjače kako uživaju sunčajući se. Prva pomisao jeste: Pogledaj kornjaču, mnogo je lepa ima te divne žute tačkice po crnom telu, poneću je kući i gajiću je u terarijumu.

Ako to uradite pravite jednu veliku grešku kršeći zakon koji barsku kornjaču svrstava u strogo zaštićene autohtone vrste koja je ugrožena toliko da je u nekim delovima Evrope skoro i istrebljena.

Razlozi su razni ali jedan od glavnih razloga je uništavanje njihovog staništa zagađenjem voda, agrotehničkim sredstvima i isušivanjem bara gde su se nastanile. Takođe, često se njeno meso koristilo kao posno meso za vreme posta što je doprinelo ugrožavanju opstanka ove vrste.

Čak je i držanje ove vrste kornjače kao kućnog ljubimca zabranjeno i povlači zakonske mere ukoliko se ove odredbe ne poštuju. Tako da ukoliko pronađete barsku kornjaču, ostavite je na mestu odakle ste je našli ukoliko je to bara, obala reke. Ukoliko je pak, pronađete blizu puta, vratite je u najbližu baru, ili vodenu sredinu gde smatrate da barska kornjača može neometano nastaviti svoj život.

Debata nastaje ukoliko pronađete ovu životinju povređenu? Da li da je zadržite do izlečenja ili ostavite da se priroda pobrine za njen opstanak?

Zakon, na žalost, nije definisao ovakve slučajeve tako da nam samo ostaje da se molimo da nećemo pronaći barsku kornjaču povređenu,van svog doma.

Šta ne smete uraditi:

 • Uzimati zdrav primerak iz prirode radi držanja
 • Prodati barsku kornjaču kao neku drugu vrstu.Time se mnogostruko krši zakon i sankcije su ozbiljne.
 • Ubiti kornjaču ukoliko se nađe u vašem dvorištu ili pored puta.
 • Uništavati njihova legla i mladunce
 • Uništavati njihova staništa

Šta možete da uradite:

 • Ukoliko pronađete kornjaču na putu vratite je u najbliže vodeno stanište
 • Ukoliko je upecate,izvadite udicu iz kornjačinih usta i pustite je na slobodu
 • Ukoliko se nalazi u vašem dvorištu sačuvajte je od pasa i mačaka dok ne pronađe način kako da izađe.
 • Nemojte ih maltretirati, zlostavljati, udarati, gaziti, šutirati, ubijati niti učiti najmlađe da je to ispravno.
 • Nemojte pustati vaše crvenouhe kornjače u prirodu! One su takođe jedan od krivaca za istrebljenje naše domače, stare dobre barske kornjače.

fotografija je sa interneta

5 Komentari
 1. Odgovorite
  Naca мај 26, 2019 at 10:51 am

  Imam barske kornjače u bari na imanju. ?

 2. Odgovorite
  Naca мај 26, 2019 at 10:53 am

  Imam barske kornjače u bari na imanju. ? Jutros sam u dvorištu našla jedno mladunče. Zahvaljujući vašem tekstu, znam šta ću sa njim uraditi. Hvala!

  • Odgovorite
   Jasmina април 18, 2022 at 9:10 pm

   Postovana imam barsku bodenu kornjacu vec 10 godina i polricno je porasla. Nisam u mogucnosti da se o njoj vise brinem. Molim Vas da li bi mogli da je spojite sa ostalim Vasim kornjacama i starate se o njoj. Ja sam iz Beograda. Ona je moj poklon Vama. Sinela bih je na vasu adresu. Hvala pozdrav Jasmina mail adresa za kontakt jasminajovanovic9272@gmail.com

 3. Odgovorite
  Ruzica јул 7, 2020 at 4:57 pm

  Mi smo nasli ovu kornjacu u nasoj basti kako jede krompir , a blizu base kuce nema ni jedna reka .Sta da radimo??!!

 4. Odgovorite
  Anđelina јун 16, 2021 at 12:22 pm

  Ikam barsku kornjacu ali se ne odvaja od mene. Sta da radimmm!?!?

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku