Okeani postaju topliji, ali tropske ribe se aklimatizuju

Prosečna temperatura okeana je već značajno povećana pod uticajem globalnog zagrevanja i nastaviće  sa povećanjem temperature u narednim decenijama.

Ukoliko ćemo da efektivno upravljamo i da očuvamo riblju populaciju, moramo da razumemo kako ( i zašto ) se pojedine vrste adaptiraju većim temteraturama.

Nažalost naše trenutno razumevanje kako se vrste prilagođavaju porastu temperatura je nepotpuno. Nova studija koja su moje kolege uradili će nadam se dati bolje razumevanje ovog problema.

Tropske vrste su definisane kao grupa koja je najviše osetljiva zagrevanju okruženja zato što su te vrste evoluirale u relativno stabilnom toplotnom okruženju. Hladnkrvni organizmi kakvi su ribe i gušteri će verovatno biti veoma ugroženi porastom temperature sobzirom da njihova temperatura tela zavisi direktno od temperature okruženja.

Generalno očekujemo kapacitete za adaptaciju sobzirom da već znamo da se ovo događa između populacija. Razlike u učinku ( sposobnosti da funkcionišu u okruženju ) može se posmatrati između istih vrsta koje žive na različitim geografskim širinama i samim tim drugim temperaturnim režimima.

Ali postoji malo znanja o tome kako vrste reaguju na klimatske promene, koje će se dogoditi ubrzo kao i kako će vrste da isprate te klimatske promene. Jedan od načina prilaza ovoj problematici je izvođenje dugoročnih eksperimenata koji simuliraju buduće promene.

Za ribe i ostale vodene životinje, sposobnost izvođenja aerobne aktivnosti prilagođavanja promenama temperature zavisi od njihovog rasta i populacije. Ukoliko se aerobne aktivnosti mnogo smanje, životinja ne može više da obavlja aktivnosti kao što su hranjenje i izbegavanje predatora.

Moje kolege su ispitali ovaj problem na jednoj vrsti koralnih riba ( Acanthochromis polyacanthus ).

Našli smo da povećanje temperature vode od +1,5 C i +35 C prouzrokuje veliki pad aerobnih kapaciteta, što smanjuje sposobnost riba da preživi u budućim zagrejanim vodama. Takođe smo otkrili da kada riba raste u dve generacije u vodi koja je toplija za +1,5 C i +35 C od današnje vode aerobni kapacitet je jednak kao kod riba koje se trenutno nalaze u sadašnjosti u vodi. Drugim rečima našli smo da dve generacije tropskih riba se mogu aklimatizovati toplijoj vodi koju možemo očekivati zbog globalnog zagrevanja.

Ali vrlo je verovatno da će doći do posledica za ribe koje se toliko dobro prilagođavaju temperaturama. Naše posmatranje sugeriše da aklimatizovani potomci su manji od proseka, i postoji mogućnost da se ne razmnožavaju toliko dobro kao njihovi predhodnici. Takođe ne znamo da li je ova sposobnost prilagođavanja porastu temperatura zajednička za sve vrste koralnih riba.

Naša studija otkriva da je transgeneracijska aklimatizacija potencijalno bitan mehanizam, segment u skladu sa rastućim klimatskim promenama. Takva aklimatizacija može dopustiti nekim populacija riba da opstanu u svom trenutnom području, umesto da krenu u potragu za hladnijim vodama.

S.Ž.

2 Komentari
 1. Odgovorite
  knut jun 25, 2017 at 9:20 pm

  Lijepe vijesti !Kad uzmemo u obzir globno zatopljavanje i vec evidentna ostecenja koraljnih reefova pozitivna vijest !
  Pratim ovu tematiku na vise strucnih sajtova i publikacija al prvi put ovo citam !Zelio bi jos vise da saznam o ovome !
  U tekstu se vise puta pominje „moje kolege “ bez navoda izvora institucije i o kakvom istrazivanju se radi !Zamolio bi Vas za vise detalja zasto anominizirati ovaku dobru vjest ako ima naucnu podlogu ! Takodje i ovaj tekst je samo incijalima potpisan !Tako da sve budi odredjenu dozu skepse u vrijeme kad je net prepun fake vijesti !
  Nadam se da je tako kako piste i da ima jos sanse da sacuvamo nase oceane

  • Odgovorite
   denubridius jun 26, 2017 at 2:28 am

   Tekst je napisan za časopis zov a autor teksta je Saša Živanović
   Naravno čim bude još informacija ovakvih ili sličnih bićete informisani, pratite nas do tada.

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku