Sunđer Bob

Morski sunđeri su višećeliski organizmi koji nastanjuju morske i slatkovodne vode, i jedni su od najstarijih organizama koji nastanjuju našu planetu. Ima ih mnogo vrsta a naučnici prognoziraju i oko čak 15000 vrsta, svih mogućih oblika, boja i veličine.

Sunđeri se ne kreću, žive pričvršćeni za neku podlogu i hrane se bakterijama, jednoćelijskim algama i praživotinjama. Svaki sunđer ima neku šupljinu gde ulazi voda, planktoni i kiseonik za disanje, na taj način se hrani i diše a mnogima to izgleda kao samo filtriranje vode, što u bukvalnom smislu i jeste jer jedan prosečan sunđer na taj način dnevno prečisti i preko 2000l vode.

Pare se tako što mužjak ispušta spermu, dok ženka sunđera ispušta jaja za oplodnju u vodi, iz oplođenih jaja razvijaju se slobodno plutajuće larve koje se kasnije preobraze u mlad sunđer kada nađe pogodno mesto da se nastani.

U ranom periodu naučnici su prvobitno mislili da su sunđeri biljke ali su im kasnije utvrđene i životinjske funkcije, jako su korisni jer prečišćavaju vodu i služe mnogim ribama kao skrovište i zaklon. Pored mnogo vrsta najpoznatiji je Neptunov pehar a među mladima najpoznatiji sunđer je Sunđer bob kockalone.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku