Lek protiv vrućine

Velike vrućine tokom letnjih dana su problematične za mnoge, pa i za stanovnike akvarijuma.

Porast spoljne temperature utiče i na temperaturu u akvarijumu, i zbog toga postoji realna opasnost od pregrevanja i stvaranja nepovoljnih uslova za stanovnike akvarijuma.

Da bismo sprečili ovakve incidente, treba razmisliti kako da rashladimo akvarijum i održavamo temperaturu vode u granicama podnošljivog. Kontrolu temerature vode kontrolišemo pomoću termometra koji je sastavni deo obavezne opreme svakog akvarijuma.

Da li postoji nešto od opreme što može rešiti problem pregrejavanja vode?

Naravno da postoji. Jedini problem je sama cena ovakvih uređaja i to što ih kod nas još uvek teško možemo naći. Jedan takav uređaj je prikazan na slici,

a postoji i različitih dimenzija za određene tipove akvarijuma. Cena ovakvog ili sličnog uređaja u proseku košta oko 300 i više eura. Ipak, ne treba se odmah razočarati i predati, jer ima načina da se smanji temperatura vode. Više načina rashlađivanja akvarijuma se kod nas primenjuje, jedaan od načina je u akvarijum stavljati led, zaleđene plastične flaše i td. To može biti za neko urgentno rešenje, kada je temperatura vode previsoka i pod hitno je treba spustiti. Međutim nikada se ne preporučuje nagla promena temperature, jer će ribe doživeti temperaturni šok. Još jedan od načina koji je efikasniji je češća zamena vode, ali ni to nije baš pogodno za neke osetljivije vrste koje nisu podležne ekstremnim promenama parametra vode. Pa su se naši akvaristi dosetili da uzmu jedan sud (bure, korito…), u njega se stavi ohladjena voda i led, uzmete crevo koje koristite za zamenu vode i uronite ga što većom dužinom u taj sud. Vodu iz akvarijuma gurate nekom od potopnih (fontanskih) pumpi, tako da voda iz akvarijuma se kreće kroz crevo, samim tim prolazi kroz led i ohlađenu vodu, hladi se i vraća u akvarijum. Ovo je malo bolje rešenje ali i tu treba obnavljati led jer se topi, smanjenje topljenja leda smanjite tako što ćete tu posudu obaviti stiropolom. Postoji još načina koje primenjuju naši akvaristi ali uglavnom su to rešenja koja privremeno smanjuju temperaturu ali je i neodržavaju konstantnom tako da takozvani Chiler za sada ostaje jedino rešenje koje održa konstantnu željenu temperaturu. Kako stvari stoje dosadašnjom globalnom promenom klime, temperature u našem regionu, poslednjih letnjih godina nisu previsoke, tako da se sve svede u principu da je svega nekoliko puta potrebno sniziti temperaturu, kada baš poraste i počne ugrožavati vaše stanovnike. Tako da su alternativne metode snižavanja temterature za sada dovoljne, ako se primenjuju kako treba.

Naša preporuka je da vodite računa o vašim ljubimcima i obezbedite im najbolje moguće uslove, jer su one tu da nam ulepšaju naš akvarijum, dom i učine nas srećnim kada provodimo vreme pored akvarijuma.

4 Komentari
 1. Odgovorite
  Nikola март 31, 2017 at 11:04 pm

  Odlicna stvar ali preskupa

 2. Odgovorite
  Boris април 13, 2019 at 4:22 pm

  Gde može da se kupi?

  • Odgovorite
   21.vek јул 23, 2020 at 3:53 pm

   Na internetu

 3. Odgovorite
  Mile август 1, 2021 at 4:44 pm

  Jos kako su u nasem regionu temperature previsoke. Trenutno je bar 37 napolju.

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku