Skidanje kamenca

– Kamenac, koji se u vidu ružne, bele crte uhvati u nivou površine vode u akvarijumu, najlakše će biti odstranjen pomoću vodenog brusnog papira (fina siva šmirgla) ili žice za ribanje kuhinjskog posuđa (naravno da bude nova).

Mlečno-beli talog, koji se pritom stvara u vodi, pročistiće filter.

– Naslage kamenca i algi, koje se talože na površini listova vodenog bilja, odstranićete tako što ćete bilje povaditi iz podloge potopiti u zasićen rastvor kuhinjske soli. Kamenac će popucati otpasti, a alge će se, zbog soli odvojiti od listova samo blagim trljanjem vrhovima prstiju. Bilje potom isperite čistom vodom i ponov usadite u podlogu akvarijuma.

– U cevima, cevčicama, ventilima, slavinicama itd, zbog velike vlage, vremenom se takođe stvore naslage kamenca i ulepljene prašine. Jednom mesečno sva „uska grla“ produvajte i pročistite tankom iglom. Time će protok vazduha biti neometan, a vazdušna pumpa neće biti preopterećena.

– Staklene cevi za spoljašnji filter nemojte ribati četkicama, krpama) itd. Najbolje ih je potopiti u KONCENTROVANU HLOROVODIČNU (sonu) ili sirćetnu kiselinu (esencija), a potom isprati čistom vodom. Cevi se tako neće polomiti, a nataloženi materijal, kamenac i alge, biće potpuno odstranjen.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku