Prvo iskustvo

Prvo iskustvo sa živorotkama veliki broj akvarista ima sa gupi ribicama i ksiforusima (popularno nazvani ksifoi).  Ne traže neko veliko iskustvo za čuvanje, razmnožavanje se vrši prilično lako i prilično su malo zahtevne ribe.

Apsolutnom početniku morate objasniti šta su to živorotke. Ne bukvalno šta su, već šta znači taj termin.

Kod svih živorotki se oplodnja vrši unutrašnjom metodom. Mužijak preko gonopodijuma (polni organ kod mužijaka riba) ubacuje paket semene tečnosti u telo ženke i plodi jajašca unutra. Male ribice (embrioni) se razvijaju u telu ženke i posle nekog vremena, mlade ribice izlaze iz majke i od tog trenutka su potpuno samostalne. Tada se ženka okotila, i pošto se rađaju živi mladi, tako su živorotke i dobile ime. Pored unutrašnje, postoji i spoljašnja oplodnja.Ženka u svom telu nosi ikru, a ikra se preko posebnog otvora tokom mresta izbacuje napolje. Mužijak prilazi uz ikru i plodi je dok je napolju tako što izbacuje semenu tečnost po ikri i tako vrši oplodnju. U tom slučaju se radi o spoljašnjoj oplodnji.

Treća popularna živorotka kod nas je Moli ili Mollienesia kako je pravi naziv. Moli živi u regiji između Severne Karoline, Teksasa i Meksika, i to u blago slanim vodama. Naj rasprostranjenija vrsta molija kod nas je crni moli (black molly). Zanimljivo je da je molly u prirodi tamno zelen, maslinasto zelen i da se u akvaristici retko čuva u svom divljem obliku, i čak ni po izgledu na odgovara crnom moliju. Crni moli se čuva u akvarijumima, ali ga zato nema u prirodi ni u toj boji ni u tom obliku, jer je nastao dugogodišnjom selekcijom akvarista.

Još jedna zanimljivost vezana za ovu ribicu je da je mužijak manji od ženke, što nije često slučaj u akvaristici. Mužijaci rastu oko 7-8 cm, dok ženke mogu da dostignu veličinu i od 10 cm. Baš zbog veličine ženki, neophodan je akvarijum od bar 40-45 litara zapremine za normalno i zdravo čuvanje ovih ribica.

Moli su biljojedi i hranimo ih suvom ili živom hranom. Prilično su halapljive ribice, tako da im moramo upotpuniti ishranu dodavanjem barenog spanaća recimo koji smo prethodno prokuvali, ali će čak i tada malo čupkati bilje u akvarijumu. Treba im obezbediti temperaturu vode od 25 do 28 stepeni C, i najbolje će se ponašati u običnoj vodi koja je odstaja par dana koja je po pH vrednostima tvrda. Ne vole kiselu vodu. Pošto žive u blago slanim vodama, trebalo bi da dodajemo i kašičicu morske soli na 10 litara vode. Mogu da žive i u slatkovodnim akvarijumima, ali neće biti posebno srećne. Važno je napomenuti da skotne ženke ne podnose prebacivanje u kotilice i da je najbolje ostaviti molije u vrsnom akvarijmu (jedna vrsta po akvarijumu) da se okote, gde bi se mladi skrivali u neko gusto plivajuće bilje.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku