Lažni sijamski algar

Garra taeniata

Ovaj algar koji mnogo podseća na sijamskog algara, dolazi iz iste regije, i često se dešava da mlade ribe jedne i druge vrste zajedno plivaju u jatu. Nadimak lažni dobio je zbog toga što ga mnogi akvaristi, čak i ihtiolozi mešaju sa pravim sijamskim algarom. Da bi se situacija još zakomplikovala, dosta veoma dobrih akvarističkih knjiga i enciklopedija načinilo je istu grešku. U literaturi se može takođe sresti naziv Tajlandska leteća lisica koji stoji uz sliku Garra taeniata.

Na prvi pogled ove dve vrste deluju potpuno identično i samo se pažljivim posmatranjem polno zrelih jedinki mogu uočiti razlike. Crna pruga kod Garra taeniata ne pruža se do dela na kom se repno peraje račva, već nestaje u samom korenu. Cik_cak ivice imaju mnogo nežniji oblik, kao kod manjih Crossocheilus siamens. Kada se lažnjaci uplaše, pruga postaje svetlo siva. Sva peraja osim grudnih imaju žućkasti odsjaj, stim da leđno peraje može biti  tamnije ili se završavati tamnom ivicom. Takođe, po crnoj prugi se može zapaziti tanka svetla linija. Gornji deo tela je za nijansu tamniji od pravog sijamskog algara, mada u zavisnosti od habita to ne mora bitivslučaj. Ponekad, može imati crveno_roze oznake oko usta, koje nastaju čim se riba uplaši ili je pod stresom.

Maksimalna veličina koju lažni sijamski algar može dostići je takođe 15cm. Odrasli primerci, za razliku sijamskog algara su agresivni prema pripadnicima istog pola i u odnosu na njih mnogo manje jedu alge, a u akvarijumu često jako slabo. Mrest ove ribe u zarobljeništvu nije zabeležen.

Oznake

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku