Rili kozice

pH: 6,5 do 7,5
Idealan pH: oko 7.2
Temp: 18°C-25°C
Idealna temp:23°C
Tvrdoća vode: 3 – 10 dKH
Idealno : 8dkH
Životni vek:1-2god
Veličina:2.5–3cm
Nošenje jaja:30dan
Ishrana: Biljna

 

Poreklo:

Rili je dobijen u tajvanskim odgajivačnicama, 2010. godine, i odmah je postao tražen zbog svog neobičnog kolorita i kombinacije obojenih i providnih delova. Prve rili su dobijene selekcijskim odgajivanjem crvenih neocardinia sa belim mrljama, poljima i paležima, sve dok se osobine nisu ustalile, nakon čega su postale dostupne javnosti. Po dolasku na Severnoameričko tržište, Rili kozice su držale jaku cenu, ali je cena kasnije drastično opala. Za sada postoji samo crveni rili varijetet.

Uzgoj

Rili kozice su jednostavne za odgajivanje. Pošto bukvalno potiču od Red cherry kozica, zahtevi su im slični i relativno se lako razmnožavaju u kozičnjacima. U suštini, treba im se obezbediti ne previše tvrda i čista voda, mešavina oba pola, prihvatljiva temperatura i kvalitetna hrana, i ove kozice će se razmnožavati.

Razlikovanje polova
Determinacija pola je relativno laka. Zaobljeni stomak i sedlo je siguran pokazatelj ženki. Sedlo može da bude žućkasto, zelenkasto, pa čak i da vuče ka plavkastoj nijansi. Mužjaci imaju ravniji stomak, duže antene, i slabiju obojenost od ženki.

Parametri vode

Zahtevaju slične uslove kao i RCS, Blue Pearl, Snowball kozice. Optimalan opseg temperature je 20-26 stepeni Celzijusa, ali mogu da žive i ne temperaturama 18-27 stepeni, ali se ne očekuje uspešno razmnožavanje na ovim graničnim temperaturama. Čista voda je naravno, neophodan uslov za kozice. Tvrdoća vode bi trebalo da je GH (general hardness) 4-6 (pa čak i 8 ), KH 1-2, dok pH vrednost bi trebalo da bude u opsegu 6.2-6.9, dakle blago kisela voda joj prija.

Ishrana

Ishrana je kao kod svih drugih kozica. Jedina stvar koja treba da se ima na umu je da količina hrane zavisi od veličine populacije. Kako se kozice budu razmnožavale, moraćete da povećavate količinu hrane. Hrana u prahu je idealna za mlade kozice, kao početna, starter, hrana u prvih nekoliko dana života. Najbolje je hraniti ih jednom dnevno u količini koju mogu da potroše za 1 do 2 sata. Hrane se ostacima hrane za ribice, specijalnim mešavinama za kozice, barenim spanaćem, algama.

1 komentar
 1. Odgovorite
  Mirsada новембар 25, 2022 at 3:49 pm

  Treba mi savijet. Imam 2 skotne Kozice. S tim sto sam prvu prebacila u mirniji akvarijum 23.11.2022. Vec je 24 11. Polozila jaja.
  Drugu sam Kozicu, 25.11.2022. Prebacila u isti akvarijum. Cekam da polozi jaja.
  Moje pitanje je
  Trebam li zenke vratiti u veliki akvarijum?

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku