Crvenouha kornjača

Kao za mnoge druge kućne ljubimce, i za crvenouhe kornjače važi da se tajna kvaliteta ishrane sastoji u raznolikosti obroka. U zoo prodavnicama redovno možete naći više vrsta suvih, gotovih vrsta hrane.

Najpopularniji su sušeni račići, gamarijusi, sušene ribice i ostali vodeni organizmi pomešani u hrani poznatijoj kao kril, srce u kocki, različita granulisana hrana. Za ishranu mogu se koristiti i hrane za ribe, kao što su tubifex u kocki i različita granulisana hrana za japanke i cihlide.

Ishrana

Od – onoga što joj za hranu možemo ponuditi su sitno seckani komadići junećeg mesa, srca, piletine ili ribe. Sa ovom hranom ne sme se preterivati, jer nepojedena propada i kvari vodu. Redovni dodaci hrani za crvenouhe kornjače su vitamini i minerali, koji se dodaju prema priloženom uputstvu.

 Razlikovanje polova

U pogledu razlikovanja polova ustaljeno je pogrešno mišljenje da se oni određuju prema šarama na donjoj strani oklopa. Osnovna razlika polova kod polno zrelih primeraka je u dužini i obliku repa. Mužjaci imaju tanji i duži rep, a ženke kraći i u korenu deblji. Kad su kornjače stare koju godinu, polovi se razlikuju i po tome što su ženke izrazito krupnije od mužjaka.

 Bolesti

Najčešći zdravstveni problemi vezani su uz upale očiju. To može ići toliko daleko da kornjača oslepi. Probiemi sa očima mogu nastati iz više razloga: usled držanja u hladnoj vodi, zbog sveže hlorisane vode, zbog povrede ili siromašne i neodgovarajuće ishrane. Kornjaču koja ima ovakav problem sa očima treba negovati na toplijem mestu, a temperatura vode ne bi trebalo da je ispod 26 stepeni C. Upaljeno ili zavoreno oko poželjno je ispirati mlakom kamilicom. Mogu pomoći i humane antibiotske kapi za oči.

Održavanje terarijuma

I na kraju, ne zaboravite da održavate čistoću vode u terarijumu. Najboije je u vodeni deo smestiti potapajuću filter pumpu, koja će prečišćavati vodu. Crevom redovno izvlačite prljavi talog sa dna. Nova voda koju dolivate treba da bude odstajala i temperisana.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku