Mrest neonkica II deo

Ako želimo da izmrestimo neonke, moramo se pridržavati određenih pravila. Potreban akvarijum za mrest neonke je 10 litara. Oprema koju zahtevaju u njemu je minimum minimuma: plastična žičana rešetka koja se nalazi 1cm iznad dna akvarijuma na koju treba postaviti mekolisno bilje. Naravno, kompletan scenario, uključujući i pomoćnu opremu (mrežice, prelivna creva) treba dezinfikovati blagim rastvorom hipermangana. Parametri vode za mrest su dH 2 do 4, pH 6, temperatura“23°C (tolerancija max 1°C). Da bismo postigli pravilan razvoj ikre moramo u akvarijumu imati kvalitetne i precizne grejače. Hemijske parametre možemo postići tretiranjem vode preko određenih jonoizmenjivačkih smola, ali to možemo uraditi i na sledeći način. U kišnicu na svakih 50 litara stavljamo lOOgr kiselog treseta. Ovakva voda treba da odstoji u zatvorenoj posudi oko godinu do godinu i po dana. Ovo je prirodni način zakišeljavanja i omekšavanja vode, a ujedno i najbolji način za uspešan mrest.

Mrestilišni akvarijum moramo zatamniti. Ako smo sve uspeli da realizujemo, odabiramo matični par koji je polno zreo i koji je prošao sve kriterijume selekcije. Takav par odvojeno hranimo jednom dnevno tubifeksom, 15-20 dana.
Posle ovog vremena par stavljamo u mrestilišni akvarijum obično uveče, kako bi se mrest odigrao do jutra. Na početku par izbaci oko 100 jajašaca, dok stariji parovi mogu i do 300. Ukoliko imamo seriju uzastopnih mrešćenja, par će svaki naredni put smanjivati broj ikre. Sledećeg dana posle obavljenog mresta matični par vadimo iz mrestilišnog akvarijuma, opet intenzivno hranimo tubifeksom 2 do 3 nedelje i ponovo vraćamo u akvarijum za mrest. Ovakav postupak možemo ponavljati čak 5-6 puta uzastopno sa istim parom. Da bi proverili da li je došlo do mresta posle 24h uzimamo baterijsku lampu i lupu i posmatramo unutrašnjost akvarijuma (ova kontrola treba da je što kraća). Primetićemo licinke koje se lepe na staklo akvarijuma i na bilje. Posle nedelju dana, opet prekontrolišite stanje, da se uverite da su licinke proplivale. Ukoliko jesu, sa akvarijuma skidamo zatamnjenje i počinjemo ishranu mlađi najpre infuzorijama, a posle nekoliko dana najsitnijom artemijom. Male neonke nikako ne smemo hraniti vestačkom hranom, već samo prirodnom. Kada dostignu starost od 4-5 nedelja možemo ih hraniti sitno seckanim tubifeksom.
Iako postoji nekoliko kritičnih perioda u odgoju mladih neonki, možemo ih izbeći ukoliko maksimalno pazimo na čistoću akvarijuma, da voda koju menjamo bude uvek istog sastava (pH, dH) i temperature i uspeh neće izostati.

Oznake

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku