ALKALNOST I KARBONATI

U morskoj akvaristici pojam Karbonatne tvrdoce , se mesa sa pojmom ALKALNOST pa cak i u literaturama sto NIJE ista stvar (na Salifertovom testu pise ALK-KH ) Ovo je takodje jedan od najvaznijih parametara u morskoj akvaristici. ALKALNOST NIJE ELEMENT ! Postoji vise tacnih definicija alkalnosti , u zavisnosti u kom kontekstu se pominju. Alkalnost je u sustini merenje sposbnosti vode da neutralise kiseline. Jedna od definicija bi glasila : “ Alkalnost je hemijska imovina vode da se odupre promenama PH na dodavanje kiselina.“

Glavne hemijske vrste koje doprinose alkalnosti morske vode su : BIKARBONAT 89,8 % , KARBONAT 6,7 % . Pored ovih u ukupnoj alkalnosti ucestvuju i Borat 2,9 % , Silikati 0,2 % , Hidroksid 0,1 % , Fosfati 0,1 % i Magnezijum monohidrokilat 0,1 % ,ovo treba imati na umu jer nam znatno poviseni fosfati ili Borat (u nekim solima ) moze dati laznu sliku kada testiramo.

Za korale najvazniji je Bikarbonat CO3 , oni ga uzimaju iz vode i u procesu kalcifikacije , pretvaraju u Karbonat koji ugradjuju u svoje skelete.

Bilo bi idealno testirati samo Bikarbonat , medjutim test je mnogo slozeniji nego za Alkalnost . Zbog toga koristimo alkalnost kao zamenu…

Morska voda ima nivo alkalnosti oko 8 DKH

Preporuceni nivo alkalnosti u akvarijumu je 7 – 11 DKH , za akvarijume samo sa tvrdim koralima moze se podici i preko 11 dokle god nivo ne pocne da obara nivo Kalcijuma.

Alkalnost varira brze i od Kalcijuma , ne prporucuje se dnevno povecanje za vise od 1 DKH

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku