MAGNEZIJUM

Magnezijum je treci najzastupljeniji jon u morskoj vodi posle natrijuma i hlorida. Ucestvuje u velikom broju bioloskih procesa u svakom zivom organizmu. Pri normalnom salinitetu koncentracija Magnezijuma u morskoj vodi je 1290 p.p.m i obicno je konstantna. To je skoro pet puta vise od Kalcijuma , ipak Magnezijum je mnogo laksi od Kalcijuma , pa kada se porede po tezini , ispadne oko 3 puta. Magnezijum je u morskoj vodi prisutan kao MG++ jon , bas kao i Kalcijum.

Odgovarajuci nivo Magnezijuma u akvarijumu je jako vazan , igra kljucnu ulogu u stabilizaciji Karbonata tako sto im omogucava jonsko uparivnje pa su Karbonati prisutni u vecoj koncentraciji. Ovaj efekat takodje ima i bafer ulogu za PH . Skoro je nemoguce odrzati Karbonate i Kalcijum ako je Magnezijum u manjoj koncentraciji od potrebne. Magnezijum takodje sprecava abioticki gubitak Kalcijuma i Karbonata tako sto se vezuje za povrsinu kristala Kalcijum Karbonata i na taj nacin ga zpusi. Da nema Magnezijuma ovaj proces bi bio toliko zastupljen da ne bi mogli da odrzimo nivoe Kalcijuma i Karbonata.

Magnezijum je vazan i u procesu kalcifikacije. Korali koriste Magnezijum i ugradjuju ga u svoje skelete . Ovo i nije bas najjasnije ,ne zna se tacno mogu li to kontrolisati, a moguce je da to rade „slucajno“ jer su Kalcijum i Magnezijum hemijski veoma slicni. Ipak radi se samo o par procenata (od ukupne mase korala) u odnosu na Kalcijum koji cini i preko 35 % (kod nekih vrsta tvrdih korala)

Preporucena koncentracija Magnezijuma u akvarijumu bi bila sto pribliznija koncentraciji u moru 1250 – 1350 p.p.m

Glavni izvor Magnezijuma za akvarijum je u sintetickim solima , u vecini slucajeva i u vecoj koncentraciji je od dovoljne , ipak za koralne akvarijume to nije dovoljno i vremenom je dodavanje neophodno. Magnezijum se ne trosi brzinom kojom se trose Karbonati ili Kalcijum ipak mora se proveravati jednom nedeljno.

Nije preporucljivo podizati Magnezijum vise od 100 p.p.m dnevno !

Pokazatelj da nam nivo Magnezijuma u vodi mozda nije u redu su nestabilni Karbonati , PH i Kalcijum

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku