Podsticanje mresta

Jedan od najboljih načina podsticanja mresta, pogotovo kod vrsta koje se teško mreste, je pokušati imitirati prirodne uslove pod kojima se mrest dešava. Jedan od faktora za podsticanje mresta je dakle, okolina, ali i hrana i godišnje doba, odnosno, sezona kiša koja je u pravilu i sezona mresta.
 Voda je jedan od najvažnijih zahteva za mrest. Zbog toga uslovi vode trebaju biti što sličniji onima u prirodi, u kojima inače vrsta boravi. Te je uslove moguće ostvariti prateci propisane uslove za pojedinu vrstu. Drugi vrlo važan uslov je dobara postavka akvarijuma koji uključuje mesta za mrest, za skrivanje, osvetljenje, strujanje vode i društvene uslove (jata).
 Hrana: Kvalitetna i odgovarajuća hrana je vrlo važna za podsticanje mresta.
Bez odgovarajuće hrane, prirodne uslove je gotovo nemoguće ostvariti. Neke žive hrane mogu u pravilu napraviti razliku u procesu mresta poput larvi komaraca ili voćnih mušica.
  Da bi se imitirali uslovi kišne sezone, treba smanjiti nivo vode u akvarijumu na polovinu normalnoga. Svaki dan je potredno zatim dodavati 5% količine vode. Voda koja se dodaje treba biti vrlo mekana i neznatno hladnija nego ona u akvarijumu.
Za imitiranje kiše može se upotrebiti tuš ili nešto slično kroz par sati dnevno (može i na ispust filtera da se montirati nešto poput toga), a radi imitiranja oluja, može se koristiti bljeskalica u tamnoj sobi. Grmljavina se imitira nekim zvučnim efektima poput puštanja muzike s grmljavinom ili jakim basovima ili lupajući u tanak lim nečim što ce dati zvuk grmljavine. To treba ponavljati dok ribe ne počnu pokazivati da se spremaju za mrest. Tokom tog imitiranja oluja i kišne sezone, ribe treba pojačano hraniti larvama komaraca, račićima…
 Ovo će podstaknuti neke vrste na mrest, ali ne sve. Mnoge vrste će reagovati samo na jednu promenjenu karakteristiku vode, na učestalo menjanje vode s mekom vodom, ili smanjenje temperature vode, ili nešto drugo.
 Riba – meta: Riba-meta se koristi da bi se pojačala povezanost para. Ona može biti druga jedinka iste vrste ili slične vrste i treba je staviti u akvarijum s mresnim parom. Treća riba ce biti tada objekat agresije para. Oni će zajedno raditi na tome da je oteraju i neće se medusobno tući.  Svakako ovu metodu treba koristiti samo u velikom akvarijumu s mnogo biljaka i mesta za skrivanje da riba meta ne bude povređena.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku