Faktori mresta

Većina ljudi često bude frustrirana kada je u pitanju  uzgoj riba, jer oni jednostavno nemaju strpljenja za to. Prvo,moramo da razumemo, mrest će se desiti samo ako imaju dobre uslove za to.

Kvalitet hrane, vode, ph vrednosti I temperature. Za određene ribe kao što su Ksifo i Gupi, uzgoj će prirodno doći, bez ikakve intervencije, dok kod nekih riba, kao što su Diskusi I druge vrste ciklida, mrest se može dogoditi pod uslovom da postoje optimalni životni uslovi.

U vreme kada stvari ne idu onako kako mi želimo, određene intervencije trebamo da promenimo da bi izazvali mrest.

Ovo su neke od metoda za to.

  1. Ubaciti dosta akvarijumskog bilja, da bi se obezbedila dodatna mesta za sakrivanje. (dobro funkcioniše kod živorotki). Prisustvo biljaka takođe stimuliše prirodan nagon za parenjem.
  2. Promena temperature vode. (Obično snižavanje temperature za 2c od normalne ce pomoći da se podstakne mrest kod zlatne ribe )
  3. Ph vrednost (Različite vrste će zahtevati I različite ph vrednosti, tako da proverite ovaj parametar i redovno kontrolišete shodno tome kojoj vrsti odgovara.)
  4. Povećanje učestalosti promene vode (obično u svežoj i čistoj vodi, ribe su dosta aktivnije i više učestvuju u mrestu)
  5. Obogatite ishranu i uključite zivu hranu.
  6. Napravite dovoljno prostora za uzgoj (određene ribe se teško mreste i množe u malim akvarijumima, proučite šta vaša vrsta voli)

 

Ali pre nego sto uradite bilo koju od tih metoda, proverite dali postoji dovoljan droj muskih i ženskih riba.

Nekada se desi da nemate dovoljno mužjaka ili ženki a da to i ne znate.

Naravno nikada ne mora sve ovo biti presudno u mrestu riba.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku