Akvarijm za odgajanje podmlatka

Za vrste koje se brinu o podmlatku nije neophodan uzgojni akvarijum, iako je i u tom slučaju preporučen. Za vrste koje se ne brinu za podmladak, uzgojni akvarijum je nužan, a može biti isti onaj u kojemu se dogodio mrest, samo je potrebno izdvojiti roditelje. Jednu od stranica ovog akvarijuma treba obložiti tamnim papirom da previše svetla ne bi izazvalo gljivične infekcije i uzrokovalo smrt legla.

Podizanje legla

  Leglo se razvija od nekoliko minuta (živorotke) do nekoliko sedmica. Kad se jaja izlegu, larve (mladi) koje se pojavljuju ne liče ni malo na svoje roditelje. Umesto toga, mali imaju velike, žute žumančane kesice i jedva se mogu kretati, pogotovo plivati.
Mladi će se hraniti iz žumančane kesice dok ne pojedu sav žumanac. Kad ta vrećica nestane, gladni mladunci će

tražiti hranu.Leglo malih riba se može prvo hraniti infuzorijom ili žumancetom.Kasnije se to leglo može hraniti krupnijom hranom poput dafnije, artemije ili osnovnom suvom hranom.

Ove hrane su dobre kao prva hrana i za nešto krupnije mladunce poput ciklida. Kad ribice narastu veće, moguće im je davati i kupniju hranu poput račića, većih dafnija, usitnjenim tubifeksom.
 U uzgojnom akvarijumu je potrebno dnevno menjati cak 25 – 50% vode . Svakako treba paziti da karakteristike dodate vode budu slične onoj koja je izvađena, jer je leglo vrlo osetljivo na nagle promene hemije vode. Male ribe treba  hraniti nekoliko puta dnevno. Mnoge vrste treba povremeno sortirati po veličini (izdvajati krupnije primerke) jer veće ribice mogu pojesti manje.
 S odgovarajućim uslovima i sa redovnim izmenama vode kao i pažljivim hranjenjem, leglo bi trebalo brzo rasti. Potrebno je redovno izdvajati deformisane i bolesne ribice.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku