Pitome i poverljive

Držanje zlatnih ribica u akvarijumu je ne samo moguće, već i sasvim jednostavno i atraktivno, mada ovu vrstu među akvaristima smatraju prevashodno ribicama za veštačka „jezerca“.

U akvarijumu imamo mnogo više mogućnosti da posmatramo ovu ribicu i uživamo u njenoj lepoti. Zlatne ribice čuju, i veoma je jednostavno dresirati ih uz pomoć nekoliko malih trikova.

Veoma brzo postaju pitome i poverljive, i brzo uče da prepoznaju osobu koja ih hrani.

Dno akvarijuma treba da je pokriveno mekom podlogom (pesak, fini šljunak) jer ove ribice rado riju po dnu. Osim toga ukoliko se dno prekriva oštrom rizlom, ribice se mogu povrediti.

Calicos je naziv za upadljivo obojene zlatne ribice, sa očima nešto pomerenim frontalno. Peraja su izdužena, mogu biti obojena u raznim nijansama žute, i ukrašena smeđim tačkicama.

Zlatne ribice su odrasle sa tri godine. U trenutku izleganja, duge su samo šest milimetara, ali brzo rastu. U toku prve dve nedelje života udvostručuju dužinu. Prvu zlatnu boju dobijaju sa dva i po centimetra dužine. Sa šest meseci, mlada ribica je duga šest do sedam centimetara.

Zlatne ribice mreste ogroman broj jaja. U prvom bacanju ikre, broj jaja kreće se oko 2000, a u kasnijim mrešćenjima i do 18000 jaja. U periodu mrešćenja mužjacima se pojavljuju tačkice na poklopcima škrga i grudnim perajima. Optimalna temperatura za mrešćenje je 20-25 stepeni. Jaja ostaju pričvršćena na biljkama.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku