CO2 sistemi i sve što niste znali o njima

Od svog početka sredinom devedesetih praksa dodavanja CO2 je u mnogome promenjena od prvih perioda primene do danas. Postoje, danas, dve kategorije dopune ugljen dioksida a to je gas ili tečne injekcije koje su široko rasprostranjene. U obliku gasa, primenjuje se na tri načina.

 1. Nekontrolisani

Bio CO2, DIY CO2 ili CO2 kvasac bazni su neefikasan i nekontrolisan način dodavanja CO2 pomoću procesa fermentacije. Tačno je da je jeftinije, ali je proces mukotrpan, prljav, naporan i može izazvati katastrofu.

Recept zavisi od veličine vašeg akvarijuma ali se u glavom smesa menja na svakih par nedelja.

2. Kontrolisani 

CO2 pod pritiskom: najbolje rešenje i najlakša opcija da se kontrolisano dozira CO2 ali je nažalost skup i nepristupačan. Kontrolom CO2, postoji mnogo veća i realnija šansa da dobijete najviše od vaše biljke.

Komponente CO2 sistema pod pritiskom:

1. CO2 cilindar(boca) sadrži tečni CO2 pod velikim pritiskom i dolazi u raznim veličinama. Prilično je skupo doći do nje ali je vrlo jeftino puniti. Budite oprezni sa cilindrom i budite uvek vrlo pažljivi prilikom kupovine jer je CO2 gas koji je bezbojan i bez mirisa i može biti toksičan u visokim koncentracijama.

2.Regulator pritiska vam omogućava da regulišete pritisak za željenu emisiju CO2. Ima dva indikatora sa manometrom, jedan pokazuje pritisak unutar cilindra, a drugi pokazuje izlazni pritisak

3. Igličasti ventil ima isključivo ulogu precizne regulacije protoka CO2, i obično se isporučuje sa CO2 regulatorima.

4. Brojač mehurova radi upravo ono kako se i zove, broji CO2 mehuriće koji idu u akvarijum.

5. Difuzor – njegova osnovna svrha jeste da rasclanjuje vece mehurove u manje i samim tim pomaze boljem i kompletnijem rastvaranju CO2 u vodi.

6. Magnetni ventil omogučava potpunu obustavu ili puštanje protoka CO2 u vodu. Najčešće se priključi na neku vrstu tajmera koji koristi i vaše osvetljenje i ima ulogu obustave isporuke CO2 u akvarijum kada ga biljke ne koriste, to jest po noći kada je svetlo ugašeno.

7. ph kontrolor. Krajnji oblik merenja efikasnosti CO2 sistema u vašem akvarijumu. Meri pH vrednost u kontinuitetu i aoutomatski kontroliše snabdevanje akvarijuma CO2 gasom putem CO2 magnetnog ventila.

Za sada nije poznat ni jedan uređaj za merenje CO2 u akvarijumu međutim, možete ga kontrolisati korišćenjem prirodne tesne veze između karbonatne tvrdoće i ph vrednosti kao i nivoima CO2 pomoću grafikona.

ph i kH vrednosti se lako mogu izmeriti jer su merna tela lako dostupna u većini akvarističkih prodavnica i proizvodi ih dosta brendova akvarističke opreme. Ovo naravno nije najprecizniji način merenja CO2 jer postoje i drugi faktori koji mogu da utiču na rezultate kao što su nivoi fosfata i nitrata. Drugi način za merenje CO2 je korišćenje drop checkera. Ovo ima prednost jer je u stanju da izmeri nivo CO2 u svakom trenutku.

 

3.Co2 u tečnom obliku

Postoji i CO2 u tečnom obliku koji je sličan djubrivu preko vodene kolone i može se ordinirati direktno u akvarijum. U poređenju sa prethodno opisanim CO2 sistemom nije toliko efikasan. Međutim, jeftini su i dobri za manje akvarijume. Takođe mogu sprečiti rast algi.

Koji god CO2 sistem bude vaša odluka za vaš biljni akvarijum, zapamtite da sam CO2 nije jedina njihova potreba. Morate im obezbediti dovoljnu količinu svetlosti, efikasan metod razmnožavanja, pogodnu podlogu i kvalitetnu vodu.

Deo fotografija je preuzet sa interneta!

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku