Hibrid među biljkama

Latinski naziv:  Echinodorus ozelot
Familija: : Alismataceae
Težina gajenja: Veoma laka, nezahtevna.
Osvetljenje: Od slabog do vrlo jakog.
Podloga: Nema preterane zahteve, poželjno dodavanje hranljivih elemenata i CO2.
Temperatura: 15 – 30 Celzijusa

Fizički opis:  Echinodorus ozelot je zapravo hibrid između biljaka Echinodorus schluteri  «Leopard» i Echinodorus x barthii. Ovu  vrlo lepu biljku, moguće gajiti u gotovo bilo kom akvarijumu, ali će takođe i dobro nagraditi brigu vlasnika o bilju. U dobrim uslovima (dodavanje hranljivih elemenata i CO2) ova biljka će pokazati  tamnozelenu boju sa crvenkasto-smeđim mrljama. Na mladim listovim ove mrlje su uočljivije dok kod starijih blede. Ukoliko želimo tamnozelenu boju lista i tamnocrvenu boju mrlja moramo voditi računa o rasveti i količini gvozđa u akvarijumskoj vodi. Listovi su joj izduženi i na rubovima talasasti. Ozelot je dosta velika biljka pa je ne treba stavljati u akvariume ispod 100 litara. Može porasti i do 40 i više cm u visinu, zato joj pogoduju dublji akvarijumi. S obzirom da je jako velika biljka može se  koristiti kao fokusna tačka akvarijuma.

Razmnožavanje: Matična biljka pusti mladicu visoko iznad sebe i ona se s vremenom spusti pored matične biljke te se uhvati korenom za podlogu. Moguće je biljku razdeliti u korenu, ali prvi metod razmnožavanja je sigurniji. Zbog svoje nezahtevhosti preporučljiva je za početnike. Bitno je jedino da se stari listovi na vreme odstrane od biljke.

Napomena : Ova biljka ima izuzetno jak koren, zbog toga je ne treba često pomerati jer će sa sobom povući i dobar deo podloge. Raste veoma brzo.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku