Patuljasta tarantula

HOLOTHELE INCEI

Poreklo : Trinidad.

Stanište : Plete dosta. Skriva se ne duboku u jazbine koje sama kopa. Suvlji predeli sa povremenom povišenom vlagom.

Terarijum : Minimalne dimenzije 25 x 25 x 25cm za odraslog pauka.

Podloga : Tresetna. Najbolje je staviti nekih 8-10 cm podloge, kako bi se omogućilo pravljenje skloništa, koja su više u obliku tunela od paučine i zemlje, nego dubokih jazbina.

Temperatura : Dnevna od 23 C – 28 C bi bila idealna, ali mogu da podnesu i malo niže i više temperature, ali ne na duže periode. Noćna temperatura može biti malo niža oko 20 C. Nije potrebno grejati terarijume posebno, jedino ako duže vreme bude niska temperatura, tada možete koristiti sijalicu ili kabl grejač, ali poželjno ga je staviti na bočne stranice terarijuma, jer ukoliko je tarantuli toplo, ona se zavlači u podlogu, a ako je ispod grejač, može se skuvati i uginuti.

 

Vlažnost vazduha : Bitno je da je deo podloge uvek vlažan. Ali ova vrsta ne zahteva visoku vlažnost vazduha tako da ukoliko nekoliko dana bude suvo neće biti nikakvih problema.

Voda : Mora imati uvek dostupnu posudu sa vodom, to važi za odrasle jedinke, mladi piju sa treseta ili ivica posudice posle orošavanja.Malo problematično može biti kod ove vrste jer plete dosta pa će da zaplete posudu sa vodom, ali u tom slučaju samo prskajte deo posude/terarijum i sve će biti uredu i piće posle orošavanja koliko joj je potrebno.

Ishrana : Tenebrija (Tenbrio molitor),fobasi(Zoophobas morio),leteralis(Blatta laterelis),dubia(Blaptica dubia), cvrčak(Gryllus assimilis)…

Veličina i brzina rasta : Radi se o jednoj patuljastoj vrsti. Ženke do 8cm, a mužjaci su manji oko 6-7cm. Veoma brzo rastu ukoliko se dobro hrane i ne drže na niskim temperaturama.

Ponašanje : Veoma brza tarantula, plašljiva. Povlači se u svoje tunele i skloništa od paučine ukoliko je ugrožena. Spada u komunalne vrste tarantula i može se držati više jedinki iste vrste u jednom terarijumu. Naravno da niko ne garantuje da će sve da prežive ali je poznato da nisu preterano kanibalistički nastrojene i da to može da funcioniše, jer bi napravile dosta tunela i skloništa, tako da možete pokušati, dosta je zanimljivo posmatrati ih kada love više insekata odjednom u terarijumu.

Toksičnost : Nema posebno jak otrov, kao i većina tarantula, u rangu je sa pčelama.

Razmnožavanje: Mužjak je pronašao lako ženku,jer je cela površina bila u paucini, pa je ubrzo pocelo lupkanje. Ženka je odgovorila odmah i to intenzivnim lupkanjem. Krenula je ka njemu, parenje je trajalo malo duže i videno je nekoliko uspešnih insercija sa obe palpe.

Oznake

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku