Bonsai akvarijum

714.618 pregleda ima ovaj video snimak i oko 5 hiljada lajkova što je poprilično zavidno za steb by step tutorijal koji se tiče slatkovodne akvaristike. Naprosto se na osnovu slike mora pogledati o čemu se radi, a par minuta koliko ćemo potrošiti i izdvojiti da vidimo na koji način je postignut skejp u ovom akvarijumu jer je vrlo interesantan.

Autor snimka koristi akvarijum koji očigledno nije fabrički pravljen, ima jasne crne okvire oko ivica i neodoljivo podseća na lepljene akvarijume kakve možemo kupiti i kod nas. Pošto sam svakako bez obzira na to što uživam u eleganciji fabričkih akvarijuma, ipak srcem za nešto što je pravljeno, ovo je za mene lično definitivno plus, mada bi možda i bolje bilo da je autor izabrao akvarijum gde ivice nisu ovako vidljive ili gde je korišćen providni silikon.

Pozadina u akvarijumu je crna, klasično crna koja će istaći boje biljaka i tu se potpuno slažem sa tim. Sviđa mi se što je istakao mere koje pomažu da se odredi na koji način je i on postavljao skejp, i gde je tačno stavio hranljivu podlogu.

Iako nigde u video snimku ne postoji tačan naziv produkta koji je korišćen za prehranu biljaka, vidimo da ga je stavio pre stavljanja podloge. Uz konsultacije sa našim iskusnim akvaristima skejperima, oni vam mogu preporučiti sličnu prehranu za biljke.

Počinje sa dodavanjem podloge koja mi se čini da je u pitanju crni kvarc ili pesak sličnih karakteristika sa granulacijom od oko 2 mm. I ovakvu podlogu možete pronaći u Srbiji. Sipana je u uglove do označene visine, i zatim brežuljke od podloge uokviruje kamenjem. Čini mi se da ni ovo kamenje nije pravo, već da je izlivano ili da je sam kamen obrađivan kako bi se postigao ovako šupljikav efekat. Nismo najsigurniji da li ovakav kamen ima da se nabavi i kod nas, ali svakako možete koristiti neku alternativu u nekom drugačijem obliku. Mašti prepustite na volju.

U video snimku nije pokazao kako je napravio ovo drvce sa već prikačenim biljkama koje reprezentuju krošnju ali je objavio link, koji ipak sada nećemo komentarisati. Iako pretpostavljamo da se ručno pravljeno, deluje pomalo neprirodno u ovom trenutku. Stablo bonsai drveta je prikačeno za kamen, stavljeno na brežuljak od podloge i uokviren sa jedne strane kamenjem.
Sa druge strane je korišćeno manje kamenje kako bi se brežuljak koji je niži uokvirio, te se već u ovom stadijumu poznaje da će između dva reda kamenja biti nešto poput putića.

Snimak koji prati ovaj a koji predstavlja nastavak je sa nešto manje pregleda a prikazuje trimovanje biljaka. Ovde vidimo na početku lepo porasle biljke ali takođe i cevčicu za co2. Ono što mi se ne dopada jeste to što ne vidim ribe, ali verovatno nisu od početka bile u planu za ovaj akvarijum.

Posle trimovanja akvarijum deluje veoma uredno, čisto, zeleno, i kao da je uloženo mnogo truda u njega. Ali za neke akvariste koji vole ribice, delovaće im veoma sterilno i dosadno, a definitivno se neće svideti ni ljubiteljima biotopa koji imaju potpuno drugaciju sliku o akvarijumima.
Da li se vama ovakav akvarijum sviđa ? Šta biste promenili?

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku