Šta je akvaristika?

Akvaristika traži neprestan čovekov kontakt sa prirodom i njeno razumevanje. Intelektualni i duhovni razvoj akvarista proizilazi iz neprestanog otkrivanja i učenja. Sve znanstvene discipline proizilaze iz prirode i njezinih procesa, pa su i osnovna znanja hemije, biologije, fizike i ostalih neophodne za dobro razumevanje akvaristike. Akvaristika potiče iz Japana i Kine u kojima je ovaj hobi visoko u svesti razvijen još od 10. stoleća. Znanje prirodnih ciklusa koji predstavljaju prirodna okruženja i njihovu harmoniju (Feng Shui-filozofija uređenja životnog prostora u skladu sa prirodom) prenesena su na akvarijume koji zapravo i funkcionišu po ovakvom principu.

Voda kao osnova akvarijuma predstavlja simbol života i čistoće, unosi svežinu i održava optimalnu količinu negativnih jona koji su neophodni za zdravlje i dobro raspoloženje čoveka.

Početkom 18. stoljeća prvi akvarijumi se pojavljuju u Engleskoj sa ribama s Dalekog Istoka.

Zahvaljujući otpornosti nekih riba i njihovoj lepoti, kao što su dvodihalice (npr. Macropodus opercularis) koje mogu izdržati duga putovanja sa vrlo malo kiseonika i većim temperaturnim oscilacijama počinje širenje akvaristike po svim kontinentima, a najveći procvat doživljava s tehnološkim razvojem nakon Drugog svetskog rata. Danas akvaristika ima sasvim drugu tendenciju razvoja nego je imala u 20.st. gde se pre svega uz pomoć tehnološkog napretka radilo na komercijalizaciji, tako da se uz kvalitetnu opremu i skromno znanje moglo bar neko vreme uspešno držati akvarijum sa atraktivnim ribama. Ribe su se u početku intenzivno donosile iz prirodnog staništa, gde je pri tome tek malen broj preživljavao zbog neadekvatnog prevoza, a i pokazalo se da su divlji primerci puno osjetljiviji. U današnje vreme kada je velik broj prirodnih staništa uništen ili se još više uništava u opšte globalizacijskom pokretu, akvaristika se sve više trudi koristiti znanje za uzgoj riba i održavanje akvarijuma, pa tako i očuvanje prirode. Tehnologija nam je samo približila prirodu i pokazala njene tajne, a znanje koje smo skupili u tom procesu trebamo zameniti preteranom upotrebom tehnologije. Svaki akvarist dobro zna što znači poremećen ekološki balans i koliko se truda treba uložiti da se vrati u normalu, a i često sve ode u nepovrat. Pokušajte samo zamisliti što bi značila čašica nafte u akvarijumu, zbog toga čuvajte prirodu, jer o njoj zavisi i vaš akvarijum. Akvarijumu je potrebna voda, čista voda koju je teško dobiti unatoč sofisticiranoj tehnologiji.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku