Saveti

Koliko god akvaristi bili pažljivi prema svojim ribicama, uvek postoji mogućnost da se nešto (ne) urade ito može direktno da im naškodi.

SVETLO – Ribe nemaju takve očne kapke, kao mi, kojima bi mogle da se zaštite od iznenadne, jake svetlosti. Zbog toga svetlo u akvarljumu treba uključivati postepeno. Pre uključivanja svetla, dobro je da se upali prvo ono u sobi.

IZNENADNE VIBRACIJE – Kao i svi kičmenjaci, ribe imaju dobro razvijen nervni sistem.

Takođe, imaju jedan izvanredno razvijen čulni organ, bočnu liniju, kojim primaju vibracije iz okoline. Ako se izazove iznenadan potres u prostoriji, gde je akvarljum, biće prenet preko vode i do riba. One će instiktivno da reaguju brzim pokretom plivanja ili skokom. Ako pri tome udare o zidove ili poklopac akvarljuma, mogu da se povrede. Pored toga, češći potresi čine ribe nervoznim.

PROMENA TEMPERATURE – Ribe mogu da podnesu velike temperaturne razlike ali samo ako su postepene, kao u prirodi. Svaka nagla promena temperature vode, ubija ih.

AGRESIVNOST – Normalno je da veće ribe jedu manje. Da bi se to izbeglo, treba voditi računa da se u akvarljumu ne drže ribe izrazito različitih veličina. Međutim, i kada se u akvarljumu drže ribe približno iste veličine, može se ргimetiti da neke ispoljavaju agresivno ponašanje prema drugim ribama. Ne smeju se mešati agresivne i miroljubive vrste. Ako je neka riba pojedinačno izrazito gruba prema drugima, mora se izvaditi iz akvarljuma, da ne bi ozledila ili ubila druge ribe.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku