Par saveta početnicima

SVAKU novu generaciju akvarista muči isto pitanje: koliko znanja, pažnje i materijalnih ulaganja i zahteva održavanje jednog ili dva ukrasna, akvarijuma?

Akvaristika je hobi koji posle prvobitnih ulaganja u materijala i riba ne traži kasnije neka velika izdvajanja, niti veći napor oko održavanja jednog ili dva akvarijuma.

 • IZBOR OPREME

JEDNO je sigurno: pravilan start uštedeće vam mnoge kasnije tegobe, a u svemu tome pravilan izbor akvarijumske opreme, od dimenzija akvarijuma, položaja svetla, filtera i podloga, igra veoma važnu ulogu.

Za ukrasni akvarijum s mešovitom ribljom populacijom najbolje su dimenzije između 80 ili 100 litara. U manjem akvarijumu ribicama će biti tesno, a veći umnožava rešavanje nekih početničkih problema u sticanju iskustava u održavanju mikrobiološke ravnoteže vode i podloge. Takođe je bolje, za početak, odlučiti se za unutrašnji filter, jer će manje iznenaditi akvaristu iznenadnim problemima. Jedini je nedostatak to, što zauzima prostor u akvarijumu. Ako ne želite da mrestite ribe, a živite u stanu s parnim grejanjem za početak nije neophodan grejač (obavezno sa termostatom), pogotovu ako se odlučite za osvetljenje običnim sijalicama, što će koristiti bilju i akvarijumu.

Za navedene dimenzije dovoljne su dve sijalice (u poklocu akvarijuma) po četrdeset vati. Pri izboru podloge akvarijuma treba se opredeliti za kvarcni pesak krupnije granulacije ili šljunak (sitniji) sačinjen od belutaka i drugog kalcitnog kamenja, koje se teško rastvara u vodi. Još vam treba pumpa za aeraciju, nekoliko mrežica raznih dimenzija za hvatanje ribica i rezerve perlonvate za zamenu uprljane (iz filtera).

• MIKROBIOLOŠKA RAVNOTEŽA

KADA ste već nabavili sve nabrojano, možete pristupiti formiranju akvarijuma, kako to kažu akvaristi. Najvažnije je da nalijete svoj akvarijum »dobrom vodom«: od nekog proverenog akvariste uzmite dvadesetak litara stare akvarijumske vode.

Ova već poseduje korisne mikroorganizme, koji razlažu organska raspadanja i uspostavljaju, zajedno s biljkama, mikrobiološku ravnotežu u akvarijumu. Ostalo možete slobodno dopuniti vodovodskom vodom koja je odstojala nekoliko sati. Većina biljaka i ribica, a to su one, koje se i najčešće sreću u skupim ukrasnim akvarijumima, rado dočekuju osveženje iz vodovoda. Tek kasnije, kada se odlučite na mrest pojedinih, redih ribica, morate precizno povesti računa o hemizmu vode (tvrdoći, kiselosti, starosti) dok na priličan broj vrsta i prilikom mresta ovo dodavanje sveže vode deluje stimulativno. Zato se ne treba plašiti povremenih osveženja tom vodom (pre nego onom bunarskom ili kišnicom) jer se, obavezno, kontroliše tvrdoća i neutralna reakcija.

A vaši ljubimci, ribice i bilje, mnogo bolje će se ponašati, ako uvek, posle nekoliko meseci, pribegnete osvežavanju po principu: jedna trećina stare vode (s mikroorganizmima) a ostatak – sveža. To održavanje hemizma vode, uz povremena osvežavanja, kojima odstranjujete i nitrate iz akvarijuma – jer njih ne može apsorbovati filter – jedno je od prvih »slova« azbuke akvaristike koja održavanje jednog ukrasnog akvarijuma svodi na veliko zadovoljstvo uz veoma mali trud.

• USELJAVANJE ŽIVOTINJA

DRUGI, važan problem, čije uspešno rešavanje u startu, lišava kasnije akvaristu brojnih peripetija je – izbor riba ili bilja. Manji je problem da izbegnete nekog ratobornog žitelja ili ćudljivu biljku. Važnije je da odaberete zdrave i vitalne ribe i biljke. Zato više obratite pažnju na to – od koga uzimate ribe, nego na boju i oblik. Osmotrite kako se ponašaju u akvarijumu i kakvu pažnju im posvećuje njihov gazda. Bolesna ribica ili biljka, zaražena algama, često izazivaju probleme, koje su mnoge početnike obeshrabrili već posle nekoliko meseci. Riblje bolesti i određene vrste algi, kada se jednom usele u neki akvarijum, teško se odstranjuju. Ako ste na startu sve brižljivo uradili, tekuće održavanje ukras-nog akvarijuma predstavlja – pesmu!

Ne zaboravite: više vam vredi da svakog dana posvetite akvarijumu desetak minuta i na vreme uočite promene, nego da jednom sedmično ili mesečno utrošite sate pokušavajući da popravite nešto, što je već uzelo maha…

Već posle nekoliko meseci, izoštreno akvarističko oko će — po bistrini vode, ponašanju riba ili izgledu bilja lako uočiti da nešto nije u redu.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku