Fire Red Shrimp

pH: 6.5-7.8
Idealan pH: oko 7
Temp: 20°C-25°C
Idealna temp: 24°C
Tvrdoća vode: 8-12 dkh
Idealno: oko  10dkh
Životni vek: 2-3god
Veličina: 2–2.5cm
Ishrana:Svaštojed

 Postoje generalno 3 ili 4 razreda vatreno crvenih račića, prvi su Sakura red, Fire red, Taiwan Fire Red, Painted Fire Red.Svi ovi rodovi se selektivno uzgajaju po bojama i žive i deluju veoma slično Red cherry kozicama.

Poreklo

Tačno poreklo ovih varijacija račića je nepoznato zbog popularnosti Red cherry-ja. Postoje tvrdnje porekla da su iz Nemačkog uzgoja tj.selekcije takođe Taiwan i još neke druge destinacije, ali malo je verovatno da će se ikada saznati. Iako Taiwan Fire Red ima neku težinu i dovodi do rasprave i nedoumice o tačnom poreklu, sama lakoća priploda Red cherry shrimp verovatno je izvedena i razvijena u mnogim mestima, kao na ogromnim farmama i kod lokalnih hobista, tako da samo poreklo je opet kažem nedovoljno poznato.

Gradacija boja

 Sakura Red Shrimp-Sakura crvena kozica

Telo ženke skoro potpuno crveno, mogu postojati neke providne mrlje blizu donjeg dela stomaka a sedlo i dalje može biti vidljivo, pucanje karapaksa može biti nevidljiv. Kod mužjaka može da dođe do varijacija da liče na Red cherry mužjake sa slabijim koloritom takoreći bezbojnim.

Fire Red Shrimp- Vatreno crvena kozica

Telo i noge su crvene boje, bez pucanja kaparaksi postoje možda neke blaže nijanse po nogama ali uglavnom trebaju da budu skroz crvene boje. Možda imaju blagu providnost na kaparaksi tako da sedlo može i dalje da bude vidljivo, mada se teže uočava pod slabijim osvetljenjem.

Taiwan Fire Red Shrimp

Takođe vrlo slični svojim rođacima Fire Red Shrimp, dva izuzetka, prvo postoji izrazita ujedinjenost kolorita, tako da crvena boja prekriva sve delove račića a drugi izuzetak je da množe veći procenat sličan potomaka nego što je uobičajeno kod „crvene vatre“ sa nekih 80-90 % što sličnijeg izgleda.

Painted Fire Red Shrimp

Kod ovih kozica akcenat je na tamnije nijanse crvene boje u oba primeraka i kod mužjaka i kod ženki. Kod ženki „sedlo“ je vrlo teško uočljivo čak i pod jačim osvetljenjem, mužjaci vuku na izgled Sakura ali opet tamnije nijanse i naboj kao kod ženki.
Što se uzgoja tiče, uzgajaju se u različitim parametrima i uslovima vode. Nakon parenja odvaja se jedan dobar polni matični par i čuva u stabilnim vodenim uslovima bez spoljnih uticaja predatora i slično, gde se prave kolonije na stotine i stotine malaca sa dobrim izvorom hrane i kvalitetne vode. Kod kupovine ovih račića, preporuka je kupiti izmedju 8 i 10 komada kako bi bili sigurni da ima bar nekoliko parova za dalju reprodukciju, za početak odvajaju se u bokseve 1 račić na 5 litara vode prosečno za početak ako želite dobar uzgoj onda ide i do 8 kozica u 5l vode. Stopa uzgoja se znatno razlikuje od Red chery kozica ali je broj potomaka odrziv i takođe utice na stopu reprodukcije.

Razlike u polovima

Razlike su sve teže u visim razredima kod vatreno crvenih, dok se u nižim razredima pokazuju očigledna „sedla“ kod ženki i mužjaci su malo svetliji, dok recimo kod crveno obojene tj. Painted Fire Red Shrimp teško je razlikovati polove po koloritetu identične su, naročito kod manjih primeraka, dok kod matičnih jedina razlika je sto su mužjaci nešto sitniji i manji.

Parametri vode

Ove vrste su svestrano izdržljive, znači mogu se kombinovati u skoro svakom akvarijumu sa temperaturom recimo u opsegu od 22-26 C pH vrednost od oko 6.6 mada ima i primera gde ih gaje u istom akvarijumu sa  Cardinal Shrimp na pH vrednosti od 8.2 i 27 C stepeni i veoma tvrdom vodom. Mogu se držati u tom opsegu uz minimalnu brigu, naravno sa dobrom čistom vodom i dobrim filterom. Čak ih veliki uzgajivači drže u filtriranim barama gde temperatura 26C  gde nema velikih oscilacija duži vremenski period .

Ishrana

Nisu izbirljive ješće sve od hrane za račiće, preko lisnatih hrana i granuliranih hrana za ribe, povrće, alge palete i druge… Takođe su odlični strvinari, koji jedu mikro bio-film koji se stvara na mahovini i drugim akvarijumskim biljkama. Ako je akvarijum ne previše bukiran račićima znači do 5 kom. na 5 litara a umereno zasađen akvarijum, nema potrebe hraniti ih svakodnevno pa čak i nedelju dana bez dodatka hrane, dok kako se populacija povećava tako treba pratiti stanje i postepeno pojačavati hranu na dva dana u manjim količinama naravno.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku