Puževi u akvarijumu

Vrste puževa

Puž sa kojim se najčešće srećemo u akvarijumima je tzv. mehurasti puž. Njega akvaristi smatraju štetnim i uništavaju ga na sve moguće načine. Pored ove vrste srećemo se i sa barskim puževima koji su takođe štetni pošto oštećuju bilje. Veoma cenjeni u akvarislici su spiralni puževi, oni prevrću podlogu i u nju unose kiseonik. Puževi se obično prenose na lišću i među korenjem bilja, što je nemoguće izbeći jer su jajašca veoma mala i skoro nevidljiva. Ampullaria puževi se obično namerno unose u akvarijum radi ulepšavanja i oni mogu dostići dimenzije omanje pomorandže. Postoje i puževi kao što je Lymeaea ovata peregrai koji luče neku vrstu hemikalije koja izaziva grčeve kod riba, pošto to izaziva stres može biti kobno po ceo živi svet u akvarijumu.

Kako (pokušati) sprečiti unošenje puževa?

Jedini način je dobro isprati bilje pre unošenja u akvarijum u rastvoru kalijum permanganata tek toliko jakom da voda bude malo ljubičasta, prilikom ove operacije morate biti veoma pažljivi jer je kalijum-permanganat veoma otrovan i ne sme se dolaziti u dodir sa osetljivim delovima kože ili unositi u organizam. Ako se puževi jednom unesu u akvarijum veoma je teško u potpunosti ih ukloniti iz njega – gotovo nemoguće.

Kako uspevaju da prežive?

Puževi preživljavaju u akvarijumu zbog redovnog izvora hrane.

Ako primetite da je populacija prevelika možete slobodno smanjiti količinu hrane koju dajete ribama jer je to znak da unosite previše hrane.

Da li su korisni?

Puževi jedu alge i dok su u malom broju ne bi trebalo da vas zabrinjavaju, oni vam čak čine i uslugu pošto jedu višak hrane koju unosite u akvarijum tako da sprečavaju zagađenje vode. Vrste koje napadaju bilje su štetne ali dok su u malom broju ne morate obraćati veliku pažnju na njih, ali ukoliko se namnože morate ih ukloniti. Vrste koje prevrću podlogu su veoma korisne jer je obogaćuju kiseonikom i čak pomažu pri razlaganju ostataka hrane i uginulih riba.

Kako ih ukloniti?

Postoji više načina da (pokušate) uklonite puževe iz vašeg akvarijuma; biološki, fizički i hemijski. Ako je moguće, zbog uređenja akvarijuma, najbolje je ubaciti neku vrstu riba koja jede puževe (npr Botia), oni obično jako dobro urade posao i čak ćete kasnije tražiti puževe od vaših prijatelja akvarista da bi ste je nahranili. Ukoliko ovaj način, zbog uređenja akvarijuma, nije moguć možete pristupiti ručnom istrebljenju puževa što je praktično nemoguće pa čak da to radite i svaki dan. Na ovaj način ćete sigurno držati populaciju na malom nivou što je sasvim dovoljno. Ako vam je suviše naporno da tragate za puževima po akvarijumu možete ubaciti parče krastavca ili šargarepe tokom noći, naravo pričvršćen za neki kamen koji će ga držati na dnu. Puževi će se gotovo svi prikupiti i tada ih možete izvući iz akvarijuma zajedno sa parčetom. Sto se tiče hemijskih supstanci nijedna od njih se ne preporučuje pošto svaka koja može ubiti puža oštetiće ako ne i ubiti ribe. Imajte na umu daje svako dodavanje hemikalija u akvarijum visoko rizično, čak i kad se postupa prema uputstvu! Ako ste spremni da prihvatite rizik i odlučite se za korištenje nekih pužoubistvenih hemikalija, pripazite jer će one izazvati masovno ugibanje puževa i truljenje, što će podići nivo amonijaka nekad i do kobnih posledica. Zato bi trebalo pristupiti delimičnoj promeni vode prilikom tretmana a najbolje bi bilo da to bude dnevna promena 10-20% vode. Naravno pre pristupanja hemijskom obračunu sa puževima bilo bi poželjno fizički otkloniti što više puževa. Srećno!

Ampularija se razmnožava na taj način što izlazi iz akvarijuma i jaja polaže na poklopcu. Mladi kad se izlegu padaju u vodu i tako produžavaju svoju vrstu. Voda treba da je malo tvrđa, oko 20°C.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku