Kako odabrati ribicu?!

Kada je u našim umovima već osmišljena i sklopljena slika jednog predivnog dela prirode, većina nas upadne u dilemu, koje ribice čuvati i kako odabrati onu najlepšu i onu koja će se uklopiti u našu viziju akvarijuma?

Sama pomisao na davanje odgvora na ovo pitanje je vrlo kompleksna i teška jer na to utiču mnogo faktora koji će odrediti i izabrati vašu novu družinu u akvarijumu.

  1. Da li ste nekada pre u životu posedovali akvarijum sa ribicama?
  2. Koliki ste akvarijum zamislili/obezbedili za vaše buduće ljubimce?
  3. Kakve uslove ste obezbedili u akvarijumu?
  4. I naravno, Kakav je vaš ukus što se tiče boja, oblika, ponašanja, enterijera akvarijuma?

Najveći deo akvarista započne svoje putovanje kroz svet akvaristike tako što najčešće na poklon dobije kuglu sa zlatnom ribicom, napravi akvarijum da usreći svoje najmlađe članove porodice ili mu se svidi neki akvarijum koji je video možda u stanu svog prijatelja ili na internetu, televiziji. Tada dolaze i problemi, mnogo nedoumica i dilema. Naš predlog je da ukoliko se odlučite da pružite dom akvarijumskim ribicama provedete određeno vreme razmišljajći o izboru ribica, na taj način što ćete pretražiti baze riba, a zatim dobro pročitati koje uslove traži ta riba koja vam je najviše zapala za oko. Na žalost, dosta ljudi prvo ode kod prodavaca koji najčešće nisu merodavni i ne mogu da pruže dovoljno kvalitetne informacije o ribi koja vas je zainteresovala, a posle kupovine, se uplašeni i zbunjeni vlasnik okreće istraživanju o uslovima u kojima ta riba živi, što je veoma velika greška.

Ukoliko nikada do sada niste gajili akvarijumske ribice, naš savet je da kupite ribu koja ne zahteva mnogo obaveza i mnogo specijalnih uslova. Tačno je to da ribica ima mnogo vrsta i podvrsta, boja, zahtevnosti, i zato uradite domaći zadatak i proučite dobro svaku koju želite da biste mogli da im obezbedite uslove koji su za njih optimalni. Na primer, kugla predstavlja samo staklo koje nema grejač ni filter i sasvim logično je da je tu ribi: Vrlo tesno, nema dovoljno mesta da slobodno pliva, hladno- jer je voda ispod optimalne temperature, prljavo – jer nema ništa da prečisti vodu. Što bi značilo da ta riba zaista pati u okruženju gde nema osnovne životne uslove kao što je kugla. Neke ribice mogu biti ovde ali sasvim nam je jasno da ribu koja raste preko 20 cm ne bi trebalo da držimo u mestu u kojem ne bi mogla ni da se okrene.

Svaki mlad akvarista koji poželi ribu, treba da zabere onu mladu, i zdravu jedinku vrste za koju se odlučio koja će biti dugovečnija a i lakše će se prilagoditi novom mestu gde će boraviti.

Ono što je najvažnije kod izbora riba jeste da se vrste riba za koje ste se odlučili slažu jedne sa drugima, prvo da zahtevaju slične životne uslove poput temperature, kiselosti vode, i najbitnije da jedna vrsta nije hrana drugoj.

Sam odabir riba predstavlja izazov i najiskusnijim hobistima.

Samo napredovanje ribe zavisi od uslova koje smo joj obezbedili, od kvaliteta hrane za koju smo se odlučili, od temperature koju smo podesili, od rasvete i baš zbog svih ovih činilaca je nekada vrlo teško odrediti tačnu starost ribe, i vrlo lako može biti slučaj da je manja riba starija od krupnije jedinke iste vrste.

Pošto je za procenu starosti riba zaista potrebno iskustvo, savetujemo da obratite više pažnje da riba koju kupite bude dobrog zdravlja. Zdravlje ribe procenjujemo po njenim pokretima, ona mora da pliva živahno i da pokazuje zainteresovanost za hranu i okolinu, tako da riba koja pliva ukoso, naopako, koja ne jede, koja se skriva, koja boravi previše vremena na dnu, koja ima povrede i rane po telu ili bele tačkice nije riba koju trebate kupiti!

Takođe, oči moraju biti bistre i ne smeju biti naduvane, otekle, a peraja celovita, prirodne boje.

Kada je kupimo i izaberemo, trebamo povesti računa i o načinu kako ćemo ribicu prevesti do kuće i do njenog novog staništa. Ukoliko su napolju ekstremne temperature sa velikim odstupanjima od temperatura na kojoj riba živi, trebamo se pobrinuti da riba putuje bez stresa do svog novog doma. Dobar izbor je da kesu sa ribom stavimo u stiroporom obloženu kutiju od kartona.

Velika je greška staviti odmah ribu koju smo kupili sa već postojećim ribama u akvarijum! Za novu ribu moramo osigurati privremeni ili karantin akvarijum u kojem će provesti oko 15 dana da bi smo se uverili da nije bolesna ili zaražena nekom bolešću. Time ćemo sprečiti da se eventualna bolest proširi na ceo akvarijum. Tek kada se uverimo da riba koju smo izabrali je potpuno dobrog zdravlja, tek onda može da se stavi u akvarijum gde bi trebalo da provede mnogo vremena, srećna i razigrana.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku