Drugari sa kojima se skalar najbolje slaže

Pitanje: Imam akvarijum sa tri skalara i voleo bih da dodam ramireze kao i još neke vrste riba. Da li su ramirezi dobra ideja i ako jesu, koliko njih mogu da dodam ukoliko moj akvarijum ima oko 125 litara. Takođe, predložite mi neke još vrste koje bi mogle sa njima.

Odgovor: Ukoliko posedujete akvarijum te litraže, skalari su ribe koje se dobro osećaju u tolikom prostoru pogotovo ukoliko je visina akvarijuma prilagođena njihovim potrebama ali to automatski znači da ove ribe neće ostaviti mnogo mesta ostalim stanovnicima kako zbog veličine a tako i zbog ponašanja. Skalari najveći deo vremena provode na sredini pojasa vodenog stuba, što znači da vam ostavlja mesta da izaberete ribe koje preferiraju boravak u višim delovima vodenog stuba ili pri dnu.

Ramirezi vole da provode vreme blizu dna i samim tim neće biti na meti skalara. Par ovih riba bi bilo sasvim dovoljno ali imajte na umu da bolivijski ramirezi ili altispinoze rastu malo više od njihove venecuelanske braće. Predlažemo samo jedan par, sa više njih bi postojala konstantna agresija zbog teritorije.

Što se tiče ostalih vrsta, predložili smo da izaberete ribe koje vole da plivaju pri površini vode. Postoji zaista mnogo vrsta riba koje biste mogli  izabrati ali pazite na njihovu veličinu da ne bi postale plen proždrljivih skalara.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku