Riblja bolnica-karantin akvarijum

Ova tema je za mnoge akvariste glavna stvar koju vole da izbegavaju sve dok se ne pojavi ozbiljna situacija kada shvate koliko je bitno posedovati ovakav vid akvarijuma pored glavnog, kojem se divimo i kojeg rado pokazujemo.

Kada je tretman individualne jedinke nešto što je neophodno za njen dalji normalni život, nju je potrebno izolovati i lečiti odvojeno od akvarijuma koji nije zahvaćen bolešću. Iako neki smatraju da je posedovanje akvarijuma koji je mala riblja bolnica skupo i nepotrebno, neki takođe dobro znaju da upravo njemu treba da zahvale na sačuvanim i spasenim satima rada i novca.

Ukoliko primetimo čudno ponašanje ribe kao znaka bolesti veoma je važno brzo reagovati i izdvojiti je. Upravo ovde na scenu stupa naša riblja bolnica, karantin akvarijum. Prva stvar koja ide njemu u prilog je moguća kontaminacija, što znači da ukoliko ranije primetimo i izdvojimo ribu koju posle uspešno lečimo, neće doći do kontaminacije celog glavnog akvarijuma uzročnikom oboljenja.

Iako je karantin akvarijum veoma koristan kod lečenja i tretiranja raznih oboljenja riba, takodje je i odlično mesto za karantiniranje riba koje smo upravo kupili u pet shopu. Iskusni akvaristi uvek savetuju mađe kolege da kada kupe ribu, uvek je prvo stave u izvojen akvarijum od ostalih kako bi pratili njeno stanje i isključili moguću zaraženost nekim od uzročnika oboljenja.

Karantin akvarijum je vrlo jednostavan i sastoji se od manjeg akvarijuma, filtera i grejača. Iako je nekima poprilično glupo da s vremena na vreme koriste naizgled prazan i nedekorisan akvairijum, uvek je bolje da je bez dekoracija zbog lakše manipulacije i održavanja higijene.

Zadnja stvar za koju karantin akvarijum može biti vrlo koristan jeste izdvajanje mladih jedinki od matičnih roditelja.

Iako se čini i uglavnom je tako da je karantin akvarijum odsta vremena prazan, upravo ova svrha korišćenja  kao mesto za podizanje mlade populacije jedinki posle mresta moze biti odlična stvar, a nadamo se i jedina njegova svrha u vašem domu.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku