Greške u ishrani

U stalnoj brizi da im ljubimci na ostanu gladni akvaristi često upadaju u daleko veću grešku: preobilno hranjenje. Nije samo reč o onom višku hrane, najčešće suve, koja nekonzumirana propada na dno i svojim raspadanjem muti vodu, izaziva prekobrojno bujanje mikroorganizama, koji u najblažem vidu tek otimaju klseonik ribama, dok zamućena voda u daljem toku otvara i put brojnim Infekcijama.

 

Reč je ovde o onom višku hrane koji ribe unose u svoj organizam. Naime poznato ja da duže gladovanje ne dovodi kod odraslih riba do ozbiljnijih posledlca. Tak kada je u pitanju podmladak, odnosno prvi dani u ishrani mlađi, obilato prisustvo hrane u akvarljumu ima veće značenje. Jer tada se formiraju sve, buduće rasne karakteristike, pa nedovoljno hranjenje može ostaviti nepopravljive posledice. Tako, naprimer, nedostatak kalcijuma izaziva brolne pataloške promene, a krivljenje kičmenog stuba i žakržljavanje je skoro neizbežno. Nedostatak drugih komponenti (vitamina, masti) dovodi do patoloških promena u formiranju nekih unutrašnjih organa. Nedostatak tih komponenti i stalne kalorične ishrane u prvih mesec dana dovodi ne samo do usporenih faza razvoja nego i do kasnije nepodobnosti ovih primeraka za mrest i razmnožavanje.

Kod odraslih riba pretarano obilna ishrana najčešće dovodi do tromosti, nedovoljne pokretljivosti, koja u daljem postupku može dovesti i do uginuća. Zato neki akvaristi i u svojoj praksi upražnjevaju onaj Jedan »gladni dan« u sedmici ili desetak dana, koji bitno poboljšava kondiciju njihovih ljubimaca. Preterana ugojenost, posebno kada su u pitanju unutrašnji organi riba, narušava razmenu materija, a kada su u pitanju semenici i jajovodi takvi primerci kao po pravilu postaju besplodni.

Nepravilna, odnosno jednolična, ishrana može dovesti i do upale želuca. To posebno važi kada je u pitanju suva koncentrovana hrana, a i duža ishrana enhitrejama može dovesti do sličnih posledica. Ova oboljenja su tim opasnija što se u početku teško primećuju: ribe ne gube apetit i tek u daljem postupku postaju tromije i gube na intenzitetu boja. A u toj fazi organizam je već prilično oslabljen i otvara put mnogim infekcljskim oboljenjima.

Zato pažljivo u ishrani, mlađ i matične primerke stalno nadgledajte i nudite im što raznovrsniju hranu. Dok, kada su u pitanju ukrasni primerci, mnogo bolje je da im povremeno odredite onaj »gladni dan«. Mnogo živahnije će se kretati u akvarijumu sto je siguran znak da ne gube dobru kondiciju.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku