Beli crvi (enchytraeus albidus)

Beli crvi su odlična visokoproteinska živa hrana neverovatno laka za odgajanje. Veličina im je između tubifeksa i grindal crva, otprilike 1 do 2 cm. Naročito su dobri za spremanje ribe za mrest i rado će ih jesti skoro sve ribe. Veličina belih crva je podesna i za hranjenje manjih vrsta ribe. Glavni sastojci ove hrane su: proteini 70%, masti 14,5%, suva materija 5,5% i ugljeni hidrati 10%.

Veoma su laki za odgajanje. Za početak, potrebna vam je početna kultura. Potražite je po akvarističkim klubovima i radnjama ili od drugih akvarista. Drugo, pronađite plastičnu kutiju sa poklopcem u kojoj ćete gajiti svoju kulturu.

Imajte u vidu da crvi moraju da dišu, tj. ukoliko poklopac dobro zaptiva trebalo bi izbušiti sitne rupe da kulturi obezbedite dovoljno vazduha. Stavite u posudu 7 do 10 cm treseta ili smešu 50% treseta – 50% blata i dodajte tek toliko vode da nakvasite. Pravu vlažnost podloge ćete proveriti ako blagim stiskanjem kažiprstom iscedite ne više od nekoliko kapi.

Dodajte zatim početnu kulturu i nešto hrane. Hleb natopljen mlekom može se koristiti za ishranu belih crva, ali treba voditi računa da je mleko veoma kvarljivo. Poželjnije bi bilo koristiti stara lisnatu hranu za ribe, kojom ćete sigurno postići bolju reprodukciju crva. Tajni sastojak za rapidno povećanje populacije belih crva je kuvani pirinač. Ova stvorenja ga prosto obožavaju. Trik u hranjenju belih crva je davati dovoljno hrane da bi se razmnožavali brzo, ali ne davati previše jer će se nepojedena hrana pokvariti. Ukoliko dođe do toga, pokupite kašičicom pokvarenu hranu i dodajte svežu, ali ovoga puta vodite računa o količini. Za početak, dok ne steknete osećaj o dovoljnoj količini, crve hranite tako što ćete zakopati hranu u treset. Time ćete u velikoj meri usporiti kvarenje.

Kada kolonija počne da napreduje, hranu ćete ostavljati na površini što će vam ujedno olakšati i hranjenje i žetvu, jer će se crvi skupljati na površini da bijeli. Crve skupljajte prstima, kao što to čine pravi akvaristi. Ukoliko se ipak gadite, možete koristiti tupu pincetu. Pre ubacivanja u akvarijum trebalo bi ih oprati od treseta i ostataka hrane. U tu svrhu može vam poslužiti konzerva sa dnom od mrežice. Sakupljene crve odložite u konzervu i isperite vodom iz akvarijuma, pa ih tada možete davati svojim ribama. Kada ribe jednom shvate da su bele stvari koje se koprcaju ukusne, pohlepno će ih hvatati čim dodirnu vodu.

Beli crvi vole prilično mračno okruženje i počinju da se ukopavaju čim ih obasja svetlost. Stoga, ukoliko imate više akvarijuma, sakupite dovoljno dok su još svi na površini.

Vremenom, populacija se može toliko uvećati da dovede do gubitka cele kulture.

Ukoliko dođe do tolikog uvećanja, preventivna mera je odvajanje polovine treseta (sa crvima) u posebnu posudu. Bilo bi poželjno uvek imati dve paralelne kolonije, naročito ako nemate iskustva u odgajanju belih crva.

Sva mudrost u održavanju kulture belih crva je u ubacivanju hrane svakih nekoliko dana i dodavanju vode ukoliko treset počne da se suši. Kulture belih crva su prilično otporne i mogu preživeti nadelje, pa i mesece nebrige i zanemarivanja (sve dok se treset ne sasuši) – ali da bi imali dovoljno da ih dajete ribama morate o njima voditi računa i hraniti ih. Kultura će biti produktivnija ukoliko je držite na hladnijen mestu (do 20C). U toplijim letnjim mesecima mračniji podrum bi bio idealno mesto za odgoj kulture belih crva.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku