Masnoća

Mnogi problemi akvarijumskih riba ne nastaju preko noći, nego se vremenom akumuliraju. Tako, na primer, ako ne menjate redovno deo vode u akvarijumu, to se neće pokazati odmah, već posle izvesnog vremena, kada ćete primetiti da vaše ribice, jedna po jedna, obolevaju. Sličan je problem i sa nepravilnom ishranom, pogotovo kad je u pitanju njen kvaiitet. Nedavno mi se jedan poznanik pohvalio kako njegove ribe rado jedu jednu vrstu hrane za pse. Nažalost, ovakve greške nisu retke među našim akvaristima.

Kao i mnogi sastojci koji se koriste za ljudsku ishranu, tako i hrana za pse sadrži materije koje nisu pogodne za ishranu riba. Najveći problem predstavlja preterana količina masti, koja se taloži u jetri riba i izaziva niz problema vezanih za njihov normalan život i razmnožavanje.

Jetra je organ veoma bitan za izbacivanje otrova iz tela. Zamašćivanje jetre izaziva degeneraciju ovog organa i slabljenje njegove funkcije. To prouzrokuje anemiju, pa kod riba s ovakvim problemima nailazimo na blede škrge, što ukazuje da imaju i probleme s distribucijom kiseonika u organizmu. Kod uginulih riba, sekciranjem i pregledom može se ustanoviti da je jetra otečena, bronzane boje i zaobljenih  ivica.

• Količina masti koja je dozvoljena u ishrani riba varira zavisno od vrste. Biljojede ribe teže podnose mast od njihovih mesojedih rođaka, pa se za njih ne preporučuje da količina masti u hrani prelazi tri odsto; To je vrlo niska koncentracija. Ako pogledate sastav mnogih vrsta hrana za ribe, videćete da je kod velikog broja ova koncentracija veća. Naravno, većina riba podnosi i veći procenat masti, ali on nikako ne bi smeo da pređe vrednost od 8-10 odsto.

• Ukoliko sami pripremate hranu za svoje ribe, ona verovatno sadrži juneće srce i još neke sastojke. Prilikom pripreme treba da odstranite svu vidljivu masnoću. Isto tako, ako ne možete da pronađete juneće srce, nikako nemojte da koristite meso drugih životinja, pogotovo ne svinjsko.. Najbolja zamena je konjsko meso, a osim srca možete koristiti i but.

• Od žive hrane izbegavajte da ribama stalno dajete enhitreju, jer оna sadrži dosta masnoća. Ovu odličnu hranu izbegavajte i kaj pripreme riba za mrest. Mnogo bolja zamena su živa dafnija i žive larve komaraca, ali se, nažalost, teže nalaze. Kada su osušeni, ovi organizmi gube dobar deo hranljivih vrednosti.

• Još jedna stvar je bitna za dobro stanje jetre akvarijumskih ribica. To je rok trajanja hrane. Ako rok upotrebe istekne, takvu hranu nije dobro koristiti. Naravno, ako je trajnost hrane, na primer, dve godine, a prođe dve godine i jedan mesec, takva hrana je verovatno još upotrebljiva, ali ako je rok davno istekao, nemojte je koristiti. Posle određenog roka, masti u njoj užegnu, pa „ona predstavlja otrov za ribe.

• Koliko se zdravoj ishrani posvećuje pažnja, možemo videti i iz sastava hrane renomiranih svetskih firmi. Tako, na primer, Hilari Excel sadrži kao bitne sastojke pšenične klice i spirulinu. Inače, i jedno i drugo se preporučuje u zdravoj ishrani ljudi i na, zapadu je pravi hit. Dakle, pri hranjenju riba nije bitno samo da li rado jedu određenu vrstu hrane, nego da ona bude dobra za njihovo zdravlje.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku