Artemia (morski račić) uzgoj

Uzgoj artemije je vrlo jednostavan, a način i tip uzgoja se razlikuju (u nijansama) zavisno od proizvođača.

Morski račić obično se uzgaja u prozirnim, najbolje staklenim posudama ispunjenim slanom vodom koju treba napraviti prema uputstvima koje su priložene uz jaja. (Ako uputstva nedostaju, dodajte 25g morske ili kuhinjske soli na litru vode).
Posudu treba ostaviti na toplom mestu, 26°C, i dobro mešati (obično pomoću pumpe za vazduh i creva koje je spušteno na samo dno posude)

Kako se jaja ne bi slegla (ako se nagomilaju na dnu, količina izleženih račića če biti dosta mala). Kad se jaja izlegu, obično nakon 24-36 sati, mladi račići se mogu cediti. Isključite vazduh kojim ste ih mešali i uz posudu stavite svetiljku tako da deo do pola jedne strane bude snažno osvetljen. Račiće če privući svetlo, pa ih možete isisati (pomoću cevčice za vazduh) najčešće odvojene od neizleženih jaja i praznih ljuštura koje će uglavnom potonuti na dno ili plivati po površini. Procedite račiće kroz (čistu) gazu, (kako biste izbegli u akvarijum dodati so), a onda gazu gurnite u vodu i nahranite ribe. Nikad ne zaboravite ponovno uključiti pumpu za vazduh kako bi ste ih ponovo mešali i dodavali kiseonik. Ako zaboravite da uključite pumpu za vazduh izležena artemija ubrzo umire zbog nedostatka kiseonika, i jako su podložni bakterijskim infekcijama, pa bi hraneći ribe sa odstajalim račićima, mogli zaraziti ribe. Ako imate puno mladih riba, treba vam artemija svaki dan, a to znači da trebate imati dve boce tako da svaki dan imate svežu artemiju. Nekim „čvršćim“ ribama, npr. sijamskim boracima i Corydorasima, možemo davati i zamrznutu artemiju (od vode s artemijom napravimo kockice leda, pa ih takve dajemo ribama – naravno, prvo otopimo led)

Kakvi su komentari ljudi na ovaj članak možete videti ovde

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku