Zbog popularnosti skoro istrebljen

Nacionalna služba za morske ribe u San Francisku je nedavno objavila da bi narandžasti Clownfish (riba Klovn) – vrsta koja je postala popularna među decom posle filma “ U potrazi za Nemom“ – mogla uskoro da se nađe na listi ugroženih vrsta zbog globalnog zagrevanja i podizanja kiselosti okeana!

Ova služba će sada započeti istragu, zbog zvaničnog odlučivanja da li da ovu vrstu zaštite zakonom ili ne.

Sve je teže „Pronaći Nema“ jer globalno zagrevanje dovodi do uništavanja koralnih grebena koje Nemo smatra svojim domom. Zakon o zaštiti narandžastih klovnova bi pomogao u smanjivanju štete koja nastaje usled uticaja federalnih akcija opšteg zagađivanja vazduha.

Narandžasti kolvnovi žive u Koralnom Trouglu, regionu u tropskom delu Indo-Pacifika, i ceo svoj život provede zaštićen unutar sasa koje rastu na koralnom grebenu. Klimatske promene i pojačanje kiselosti okeana nastaju zbog preteranog procenta ugljen dioksida i utiču direktno na stanište sasa i klovnova. Zagrevanje okeana dovodi do raspadanja i uništenja koralnih grebena, dok pojačanje kiselosti utiče na usporavanje rasta korala, ali, što je i strašnije, dokazano je da direktno utiče na miris i sluh klovnova. Kada su bili izloženi očekivanom nivou CO2 u ovom veku, mladi klovnovi nisu mogli da beže od svojih predatora na vreme jer nisu mogli da ih uoče, i nisu uspevali da nađu svoje koralne domove.

Velika opastnost po klovnove je i trgovina za potrebe morske akvaristike. Amerika je najveći uvoznik ukrasnih morskih riba, a klovnovi su najčešće prodavane vrste na svetu. Studije pokazuju da su klovnovi i ostale ribe koje se kriju u morskim sasama ugroženi, zbog preterane „žetve“ za akvarističku trgovinu.

Ako su koralni grebeni kao kišne šume okeana, onda je ugljen dioksid buldožer. Ako želimo da i dalje možemo naći ove prelepe ribe u njihovom prirodnom staništu, moramo se truditi da smanjimo Efekat staklene bašte.

Za sada jos uvek nije prihvaćena zaštita Yellowtail damselfish-a,

ali je zato status šest ostalih predloženih podvrsta damselfish-a već odbijen za ulazak u listu zastićenih vrsta. Čekamo dalje poteze…

Saznaje Akva svet TIM

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku