Pronađen koralni greben u okolini Grenlanda

Sasvim slučajno, naučnici iz Kanade nabasali su na živi koralni greben na jugu Grenlanda. To je prvi ikada pronađeni koralni greben na ovom terenu i lociran je na jugozapadu Grenlanda. Formiran je od strane hladnovodnih korala, koji su sačinjeni od čvrstog krečnjackog skeleta. Do sada se znalo da postoji nekoliko vrsta korala na Grenlandu, ali je ovo prvi put da je pronađen čitav greben.

Inače, u tropskim oblastima, koralni grebeni svojom eksplozijom boja privlače milione turista i ronioca.

Međutim, vrlo su male šanse da ce ovaj greben u ovakvim hladnim vodama doživeti taku popularnost, prvenstveno što leži na dubini od 900 metara na mestu sa veoma snažnim strujama, što ga čini vrlo nepristupačnim i ne tako gostoljubivim za ronioce kao što su to njegovi tropski rođaci.

Brod je otkrio slučajno ovaj greben kada je morao da uzme uzorke vode. Kada su kanadski naučnici spustili instrumente sa broda na dubinu od 900 metara, vratili su ih ostećene. Na sreću, na delovima instrumenata bilo je malo fragmenata korala, te su brzo uočli uzrok problema.

U prvom trenutku kada su ugledali polomnjene instrumente, iznervirani zbog štete su besno psovali i ne obraćajući pažnju šta drže u rukama, umalo su bacili delove korala u more. Nekoliko minuta kasnije, shvatili su kakvo im je blago upravo bilo u rukama. Na lice mesta se drugi istraživacki brod iz kanade vratio prosle jeseni kako bi kamerom snimio greben. Napravili su par dobrih fotografija ali su ih umalo izgubili kada se kamera zaglavila negde u dubini. Na sreću, sve se povoljno završilo.

Inace, godinama pre je poznato da koralni grebeni postoje u Norveskoj i na Islandu ali nikada pre se nije predpostavilo da će se nabasati na živ kompletni koralni greben i na ovoj teritoriji.

Istraživači predpostavljaju da efekti morske golfske struje dižu temperaturu mora do 4 stepena što je dovoljno toplo da se stvore korali, kojima pogoduju upravo prisutne, vrlo snažne morske struje. Hladnovodni koralni grebeni, za razliku od toplovodnih rođaka koji obožavaju svetlost, žive u potpunom mraku, na dubinama gde sunčeve svetlosti nema. Ipak,oni takođe imaju raznovrsne posetioce u vidu riba i ostalih vrsta živih morskih organizama. Dok tropski korali energiju za rast crpe iz zelenih algi koje su zavisne od svetlosti, sve hranljive materije koje su im potrebne hladnovodni korali dobijaju od malih životinja koje hvataju.To je razlog zašto im ni netreba setlost da bi živeli u ovako dubokoj vodi.

 

Izvor: Nationalgeographic

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku