Ribe vide infracrveno

Još jedna studija pokazuje da koralne ribe vide infracrveno?!

Najnovije istraživanje je došlo do dve moguće teze (ne isključuju jedna drugu) i obe mogu biti tačne! Naime, radi se o crvenoj boji oko očiju nekih morskih riba:

 

1. UV apsorpcija fluorescentnih pigmenata daje značajnu zaštitu u plitkim vodama, gde je UV zračenje najjače (ti pigmenti pretvaraju štetno UV zračenje u bezopasno infracrveno)

2. Mogućnost “ hvatanja “ infracrvenih zraka poboljšava vizuelni kontrast u dubinama preko 10 metara, gde se veći deo svetlosti u crvenom opsegu od 600 do 700 nm apsorbuje.

Da bi testirali ove dve teorije, naučnici su merili jačinu crvene boje koja se javlja oko očiju riba pri ultra ljubičastoj svetlosti. Testiran je veliki broj različitih vrsta riba iz Crvenog Mora, Indo – Pacifika i Mediterana, koje žive na dubinama od 5 do 20 metara.

Njihove analize su pokazale da većina riba koje su nađene u dubljim vodama imaju znatno jaču crvenu boju oko očiju u odnosu na vrste iz plićih voda. Ovo otkriće nam ukazuje da je crvena fluorescencija ipak korisnija kao vizuelni alat, nego kao UV zaštita, ali pošto su obe teze moguće, postoji i velika šansa da crvena fluorescencija služi i kao UV zaštita.

Još uvek ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo čemu služi crvena fluorescencija. Možda je ribe koriste kao međusobnu identifikaciju kao kontrast u tami dubina. Možda je koriste da lakše otkriju plen ili kao takozvano “ lažno oko “ koje imamo prilike da vidimo na drugim organizmima kao zastrašivanje grabljivica. Šta god uzrok bio, sve je više dokaza da morske ribe ne samo da vide infracrveno svetlo, već je to svetlo od izuzetnog značaja za njihovo ponašanje i opstanak pre svega.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku