Naučnici otkrili novu vrstu kljunastih kitova

Kljunasti kitovi su široko rasprostranjeni, ali se o toj familiji zubatih kitova, koji su daleki rođaci ulješura, vrlo malo zna.
 Mogu se naći u dubokim delovima okeana, preko ivice kontinentalne ploče koja ide kroz svetske okeane. Istraživači su indetifikovali novu vrstu misterioznog kljunastog kita na osnovu studije rađene na sedam životinja koje su se nasukale na dalekim tropskim ostrvima u Pacifiku i Indijskom okeanu tokom prošlih 50 godina.

„Oni se jako retko viđaju zbog njihovih neuhvatljivih navika, velikom kapacitetu pluća koji im omogućava dug boravak pod vodom i zato što neke vrste jednostavno imaju premali broj jedinki. Razumljivo, većina ljudi nikad nije čula za ove kitove.“ kaže vođa internacionalnog tima Dr Merel Dalebout.

Studija o novoj vrsti, „Mesoplodon hotaula“ je objavljena u žurnalu Matrine Mammal Science (Nauka o morskim sisarima).

Prvi primerak je bila ženka, nasukana na plaži Sri Lanke pre više od 50 godina.

26. januara 1963.godine, 4,5 metra dug, plavo – sivi kljunasti kit se nasukao na Ratmalani i direktor Nacionalnog Muzeja Cejlon Deraniyagala mu je dao ime „Mesoplodon Houtaula“ što na Singala jeziku znači „istaknut kljun“.

Naučnici su koristili kombinaciju DNK analiza i upoređivanja fizičkih karakteristika da identifikuju nove vrste među onih sedam kitova koji su se nasukali na Sri Lanki, Gilbertovim Ostrvima (sada se zovu Kiribati), Palmiri (Severna linija ostrva, blizu Havaja), Maldivima i Sejselima.

Naučnici su uspeli da izvuku dobar kvalitet DNK iz uzorka tkiva samo jednog primerka. Morali su da buše kosti ostalih primeraka kitova, da bi mogli da analiziraju fragmente „drevne DNK“. Drevna DNK se vadi pomoću tehnika koje se često upotrebljavaju za obradu sub-fosilnog materijala izumrlih vrsta. Takođe su otkrili da su svi ostali poznati kljunasti kitovi u srodstvu sa Deraniyagala – inim kitom

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku