Zašto su ciklidi agresivni?

Jedno od najčešće postavljenih pitanja sa kojima se ja susrećem, pokušaću da odgovorim na to pitanje a ni sam ne znam kako da odgovorim.
Pa evo ovako, ciklidi su ribe koje su na žalost malo više temperimentnije od drugih vrsta riba. Razlog ovome je ta što su kroz svoju istoriju prošli kroz razne periode gde su morali da se bore nebi li preživeli u okruženju. Iz tog razloga su one evoluirale i imaju izraženije zube i jače vilice kako bi preživele i odbranile od neprijatelja. Zbog toga na samu pomisao da su agresivne mnogi akvaristi imaju odbojnost prema njima ali to ih na neki način čini zanimljivijim od drugih vrsta. Mada realno gledano svaka riba pa i gupika zna da bude agresivna kad je ugrožena i da tera neprijatelja.

Ciklidi su uvek aktivni “živi“ i gotovo uvek su lepih boja pa ta agresivnost pada u drugi plan kada ih akvaristi uzimaju. Ako im obezbedite pravilan odnos mužjaka i ženki i obezbedite uslove koje njima odgovaraju ta agresivnost se znatno smanjuje. Još jedna stvar koja je jako bitna kod čuvanja je ta čuvena greška koju prave početnici a u nekim slučajevima i već formirani akvaristi, je da njima je potreban malo veći prostor. Ne mogu se čuvati kao pojedine vrste u akvarijumu od 20l već im je potreban akvarijum od oko 100l, osim u slučajevima pojedinih patuljastih vrsta koje mogu i u manje akvarijume. Važna stvar koju ne smemo zaboraviti a dosta njih prave i tu grešku je kombinacija ciklida sa drugim vrstama, koja ih ustvari čini agresivnim, a kao posledica može biti samo jedno a to je klasičan teror nad drugim ribama. Uopšteno u akvaristici treba gledati da stavite ribe slične agresivnosti i veličine kako nebiste imali problema a pogotovo je to izraženo kod ciklida.

Čitajući razne tekstove po internetu sam došao do nekoliko važnih zaključaka, da se ciklidi prestavljaju drugačije od drugih vrsta, generalno one nisu bauk i ako im obezbedite pravilne uslove samo će vas još više oduševiti i nagraditi svojom lepotom. I savet koji preporučujem svima, pre nego što uzmete vrstu koja se vama sviđa dobro se informišite, šta ta vrsta zahteva kakve uslove i sa kojom drugom vrstom se može čuvati.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku