Retkost: Tajanstvena riba mesec, uhvaćena kamerom!

Riba mesec, vrlo nefotogenična i stidljiva riba o kojoj istražitelji znaju malo, uhvaćena u prelepoj pozi.

Njeno spljošteno telo, pomalo čudna peraja, ne odaju utisak demona brzine ali riba mesec je u stvari poprilično brza i može parirati velikim momcima poput tune i sabljarke.

To je samo još jedna od mnogo iznenađujućih činjenica koje su došle na svetlost dana o ovoj mistorioznoj ribi kada se sasvim slučajno i iznenada pojavila ispred naučnika u južnom delu obale Kalifornije.

Ovaj iznenadni susret je omogućio dublje istraživanje i fotografisanje ovog bića.

Kada su snimali dokumentarno istraživački film, Fotograf Ralph Pace je fotogafisao ribu ugrubo tešku oko 59 kilograma u Novembru 2014.

Istraživači su uhvatili životinju i pre nego što je puštena na slobodu, Pace je zaronio u vodu i napravio seriju fotografija pre nego što je otplivala. Za to je imao samo nekoliko minuta, ali je to bilo iskustvo koje nije zaboravio. Bila je velika- Pace se seća, veća nego poklopac šahta.

Opah ili riba balon može biti prava dragocenost na tržištu plodova mora, rekao je Owzn Snodgrass, Biolog riba sa NOAA, ali nije meta ribolova.

To je delimično zato što stanovnici velikih morskih dubina  se ne okupljaju u velikim grupama poput ostalih komercijalno vrednih riba poput tuna. Tako da fokusirati se na isključivo lov ribe meseca neće doneti ribarima mnogo novca, objašnjava Snodgrass.

Umesto toga, riba-mesec će se uhvati ponekad u mrežu kada se love tune ili sabljarke. I uprkos relativno malom količinom ulova, oni donose dobar komad promene. 2012 je tržište havajske ribe mesec cenjeno na oko 3 miliona dolara. Vrlo su ukusne ribe, zaključio je Snodgrass.

Specifične su po tome što u različitim delovima tela imaju potpuno različit ukus. Gornji deo ribe izgleda poput tune i uma drugačiji ukus, između tune i lososa, rekao je. Ali pektoralni mišići, koji pokreću peraja sa strane tela imaju ukus koji podseća na govedinu.

Riba mesec se može jesti presna, ali je savršena na roštilju ili dimljena. -tvrdi Snodgrass. Ti mišići nisu samo ukusni, već svedoče i o brzini ove ribe. Oni zauzimaju čak 17 procenata težine cele ribe, i bez obzira na to kako riba izgleda može plivati zaista veoma brzo i prelaziti poprilično duge daljine.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku