Četiri prednosti kod držanja biljaka u akvarijumu

Često postavljano pitanje je ‘Šta će mi bilje?’. Pa zamislite bilje kao podvodno drveće akvarističkog ekosistema. Pored prirodnog izgleda akvarijuma, bilje obezdbeđuje vitalne funkcije akvarijuma.

Kod ubiljenih akvarijuma, umesto da se trudite oko usređivanja riba, fokus prebacite na sreću vašeg bilja.

Ako vaše bilje napreduje i raste, onda i ribe imaju savršene uslove za život.

1. Filtracija

Iako Hang on filteri, kanister filteri ili top filteri obezbeđuju dobru mehaničku i biološku filtraciju, bilje obezbeđuje sasvim posebnu vrstu filtracije. Biljke mogu apsorbovati sav otpad koji ribe prave, previše hrane, materijale koji se raspadaju u vodi pa čak i teške metale! Kao dodatak filtraciji, biljke obezbeđuju dodatnu površinu za razvoj dobrih bakterija i tako pružaju dodatnu biološku filtraciju.

Mehanički filteri mogu tokom vremena da izgube svoju efikasnost, ako se ne čiste pravilno, ali će biljke nastaviti da “rade“ kao dobri filteri, sve dok imaju optimalne uslove. Ukupan kvalitet vode u akvarijumu se može primetiti ako se bilje nesmetano razvija.

2. Aeracija

Umesto nezgrapnih i ne baš tako lepih rasprskivača, bilje može proizvoditi određene količine kiseonika, tako što upija CO2 koji nastaje kao posledica živog sveta u akvarijumu. Biljke su sposobne za ovako nešto zbog fotosinteze. Tokom ovog procesa, biljke apsorbuju elemente iz vode, svetlost i karbon dioksid, i kao nusprodukt se ispušta kiseonik.

3. Prirodno rešenje protiv algi

Rast algi je čest problem u akvarijumima i jako je teško boriti se protiv njih bez biljaka. Prevelika doza nutrijenata i previše svetla imaju direktan uticaj na rast algi, a bilje možemo koristiti za “upijanje“ nutrijenata koji su neophodni algama. Što više biljaka u akvarijumu, manja je šansa da ćete videti bum algi. Naime, ako primećujemo dobar napredak biljaka u akvarijumu, potrebno je vrlo malo održavanja.

4. Mesto za skrivanje riba i teritoriju

Određene vrste riba mogu da budu jako teritorijalne. Biljke dozvoljavaju različitim vrstama da koegzistiraju tako što im služe kao prirodna zaštita. Neke vrste riba polažu jaja na listove biljaka, tako da ukoliko vam riblji svet u akvarijumu to dozvoljava, onda nema smisla imati slatkovodni akvarijum vez biljaka.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku