Neobična leptir riba

Stanište: Severozapadni Pacifik, Južni Hokaido, Japan. Od Japana južno do južnog kineskog mora.

Crveni Gurnard Chelidonichthys spinosus je jedna od 100 različitih vrsta morskih robinsa, ili porodice Gurnard. Ove fantastične ribe se normalno mogu pronaći na samom morskom dnu na dubinama od oko 66 stopa. Umesto krljušti imaju specijalne oklopne table baš poput oklopa jesetre.

Takođe imaju i poseban set „krila“ koja u stvari predstavljaju samo prelepa grudna peraja a omogućavaju ribi da “ leti“ kroz vodu a šest specijalnih nožica omogućavaju ovom čudnom stvoru da se kreće po morskom dnu u potrazi za hranom.

Upravo ta niža trozračna grudna peraja  su segmentirane nožice koje podsećaju na prste i sadrže senzorne organe. Dok „šeta“ prosejava pesak u potrazi za malenim račićima i drugim beskičmenjacima koji se možda kriju u pesku.

Dok se kreće, zaista podseća na krabu! Doduše, krabu sa krilima leptira.

Da bi se odbranili od brojnih predatora, ova riba je opremljena setom oštrih bodlji na poklopcima škrga i dorzalnih rebara koji sadrže blagi otrov. Kao da to i nije dovoljno, ove ribe su poznate po tome što umeju i da stvaraju buku sličnu žabama da bi se odbranile od predatora ali i da ostanu u komunikaciji i sa drugim crvenim Gurnardima koji mogu biti u blizini. Zvuk proizvodi specijalni bubanj mišić koji „udara“ po njihovom mehuru. Valjda je zato neki ljudi zovu takođe i hodajućom ribom koja govori.

Raste oko 30 cm dužine a složićete se da je to jedna od najlepših i najbizarnijih morskih riba koje smo videli u skorije vreme.

1 komentar
  1. Odgovorite
    Johnny Hazard мај 2, 2017 at 2:31 pm

    Imam primedbu na jako neprecizan prevod. Riba spada u vrlo.poznatu porodicu Tryglidae, kod nas poznatu kao kokoti ili lastavice. U Jadranu postoji više vrsta iz ove familije, od kojih su neke jako slične ovoj. Ni jedna vrsta riba nema ledjna rebra, već su to ledjna peraja. Ova familija je brojna i široko rasprostranjena po svim morima i okeanima. Kod većine vrsta su prve 3 šipčice prsnih peraja preobražene u pipke za ispitivanje mekšeg sedimenta. Ova je najsličnija jadranskoj vrsti lastavica prasica (Trygla lucerna), koja raste i znatno veća.
    Njihove krljušti jesu jake, ali su ipak samo krljušti i ni po čemu ne podsećaju na jesetrine štitove.
    Mislim da nije pošteno koristiti u prevodu sa engleskog, engleske nazive kao gurnard ili piper crowner, kad su te ribe kod nas poznate već milenijumima

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku