Podloga u akvarijumu

Podloga nije samo dekorativni elemenat u akvarijumu, mada nesumljivo ima i estetsku ulogu. To je pre svega bitan supstrat koji je neophodan za užiljenje biljaka, kao i stanište za veliki broj korisnih bakterija. Na taj način podloga zauzima vrlo značajno mesto u formiranju svakog akvarijuma, kao i u uspostavljanju biološke ravnoteže.
Glavna svrha podloge u akvarijumu je da zadovolji potrebe riba i biljaka. Postoji mišljenje da je bolje da bude tamne boje, jer se tako lakše zagreva, što je bolje za korenov sistem biljaka. Međutim, to je vrlo sporno pitanje. Naime opreme u akvarijumu, podstiče strujanje vode i tako omogućuje bar pribižno ujednačeno zagrevanje, pa je boja podloge stvar ličnog izbora.

Pesak ili šljunak koji koriste treba prokuvati u vreloj vodi, a potom ga dobro isprati u nekoliko voda. Tako pripremljen pesak postavljate na dno akvarijuma u slojevima, prema granulaciji. Na dno možete postaviti tresetne pogače, radi uspešnog rasta biljaka, zatim pesak ili sitniji šljunak i na kraju šljunak malo krupnije granulacije. Iz iskustva, mogu preporučiti pesak iste, ili približno iste granulacije za kompletnu podlogu. Jer prvi put kada budeteobnavljali akvarijum iz početka, sa promenom podloge shvatićete da je ovo bolje rešenje.

Ukoliko za dekoraciju koristite krupnije komade kamena, obavezno ih oslonite na dno akvarijuma, a ne na površinu podloge. Razlog za ovo je što neke ribe vole da kopaju po dnu, pa mogu prekopati kamen koji se može i prevrnuti. Takođe ako pravite pećinu slaganjem krupnijeg kamenja, učvrsnite ga silikonom.
Ako planirate pozadinu u akvarijumu od lepljenog tesanog kamenja, to obavezno treba uraditi pre postavljanja podloge. Druga varijanta je postavljanje postera na zadnju stranu akvarijuma.
Za podlogu najbolje je nabaviti pesak granulacije 1,5mm i šljunak granulacije 2-4 milimetara. Ovakve podloge možete nabaviti u gotove u akva prodavnicama. Inače, ova vrsta podloge je dovoljno propusna i pogodna za razvoj biljaka.

Ako sami pripremate šljunak za podlogu, približno jednaku granulaciju ćete dobiti prosejavanjem kroz sito sa otvorima željenog prečnika.
Da bi sprečili da ribe kopaju po podlozi, poneki akvaristi formiraju akvarijum bez podloge, a biljke sade u saksije ili prozirne staklene žardinjere. Ostatak površine dna prekrivaju krupnimoblim kamenjem lepih boja.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku