Početničke greške

U moru ponuda i proizvoda za akvaristiku je lako jednom početniku da se izgubi i da napravi ne samo greške koje mogu biti fatalne za same stanovnike mladog akvarijuma već i da bude estetski neprihvatljivo za ljubitelje prirodne akvaristike.
Naravno ukusi se razlikuju od čoveka do čoveka, te ako se nekom zaista sviđaju plastične biljke i ukrasi koji postoje u ponudi u mnogim pet shop prodavnicama, onda u svakom slučaju podržavamo, ali naravno, kao i u životu, tako i u akvaristici, veštački ukrasi ukoliko nisu sa merom znaju jako pokvariti utisak.

Ono što ponekad viđamo u početničkim akvarijumima jeste pesak u boji. Koliko god da on izgleda zanimljivo, on je prema našem mišljenju vrlo interesantan kao dekoracija ali zaista negde na nekom drugom mestu. Prvenstveno zato što te boje nisu prirodne i nikada ne mogu dati utisak urednosti, prefinjenosti i prirodnosti akvarijumu, a i mogu ispustati otrovne boje koje mogu biti kobne po živi svet. A i obični beli pesak ili braon šljunak prave granulacije je jeftiniji.

Pod obavezno se mogu pronaći i školjke, koje prosto ne zaobilaze akvarijume naših početnika. I odobravamo ih samo ukoliko su rečne, i ukoliko su sa merom uklopljene u biotop koji predstavlja neku od reka. Što naravno prati i stanovnike koji bi trebali biti baš prema biotopu reke koju želimo da predstavimo u svom akvarijumu. Morske školjke? Što se tiče rečnog slatkovodnog akvarijuma da, ali na polici negde dalje od vode i njenih stanovnika.

Plastični ukrasi poput veštačkih biljaka, ronilaca i sličnih plastičnih imitacija nekih prirodnih stvari nisu apsolutno neprihvatljive, čak ih neki strani akvaristi koriste kao veoma verne kopije biljaka kako bi upotpunili akvarijume kod biljaka koje ih vole gristi, ali mi nismo oduševljeni ovom idejom prave biljke nisu skupe, a i postoji razlog zašto ih treba saditi u akvarijum. Pored toga što vrši razmenu gasova u vodi, prava biljka je toliko vizuelno bolja, prirodnija od veštačke, da jednom kada vidite uživo akvarijum sa pravim biljkama koje su raspoređene sa redom i ukusom, a pritom lepo negovane, da više nikada nećete pomisliti na njihove plastične kopije.

Dvorci i zamkovi su posebna priča. Kada je dete to koje, ’’brine’’ o akvarijumu, ukoliko ga poželi, teško da ne možete da ispunite želju. Iako ni njega nema u prirodi, ukoliko pod pritiskom vaših mališana želite da ga ubacite, ili jednostavno vi želite dvorac i to se vama sviđa, uradite to tako da ga inkorporišete u celu postavku. Izbegavajte neprirodne boje, koje su jarke, odlučite se za vernije tamnije i zagasite boje ukoliko možete. Neka ne bude preveliki: kako ne bi pesak izgledao previše krupan a biljke postavite tako da ne izgledaju nabacano. Kamenje bi trebalo da bude u tonu zajedno sa zamkom da bi estetski doživljaj bio mnogo lepši. Mada bismo na našem mestu njega ostavili negde sa strane, a ceo skejp upotpunili kombinacijom drveta i kamena za što prirodniji izgled.

Naravno, akvaskejpovi koje imate prilike da vidite, ni malo ponekad ne izgledaju prirodno kako bi pronašli u reci, replike džinovskih planinskih predela, šume, drvo sa biljkama koje podsećaju na travu nisu nešto što se može pronaći u reci ili jezeru, ali kao što opet možete primetiti, to korišćenje prirodnih materijala, nikako ne daje utisak prenapadnosti, čak šta više relaksira i opušta pogled na prirodnu boju biljaka u kontrastu sa sivim i braon tonovima drveta, kamena i podloge.

Opet, ne osuđujemo naše početnike niti način na koji su uredili svoje akvarijume. Ukusi su različiti od osobe do osobe, ali ono što sigurno znamo jeste da je mnogo ugodnije kada radimo akvarijum, odnosno unosimo deo prirode u svoj dom, jeste da ga upotpunimo lepim rasporedom kamena drveta i pravih biljaka te da tako uklopljen akvarijum daje mnogo bolji utisak od onog koji je uređen sa pomenutim dodacima.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku