Pitanja i odgovori, tema: Oboljenje gasnih mehurića

Pitanje:

Iznenada sam imao masivno izumiranje u akvarijuma. Od riba koje su preživele neke imaju veoma otečene oči a druge plivaju nenormalno. Šta se dešava?

Odgovor:

Izgleda da je tvoj akvarijum pretrpeo prezasićenje gasom akutnog tipa. Ovo se može desiti bilo kada kada je pritisak rastvorenih gasova u vodi veći od atmosferskog pritiska.

Kada riba “ udahne“ prezasićenu vodu, rastvoreni gasovi mogu da putuju krvotokom i da formiraju bolest gasnu emboliju. Ovi embolusi se mogu javiti u mnogim delovima ribljeg tkiva, najčešće kod tkiva oka, škrga, unutrašnjih organa, i oko usana. Dodatno, srebrna bolest koja je u stvari dugotrajna Gasna embolija može da se vidi oko peraja riba.

Klinički znaci oboljenja gasnih mehurića predstavljaju nenormalno plutanje i plivanje ribe, uzrokovanu ekscesivnim gasom u ribljem mehuru, abnormalnu protruziju očiju, ili eksoftalmiju ili nabubrenost očiju koju ste spomenuli, i naprasne smrti riba uzrokovane embolusima u tkivu srčanog mišića ribe.

Zašto se to desilo baš tvojoj ribi?

Načešći uzrok leži u temperaturi tvog akvarijuma i načinu na koji gasovi poput azota i kiseonika reaguju na nju. Viša temperatura i niži pritisak vode uzrokuje mnogo brži metabolizam gasoba koji brže napustaju sistem. U kontaktu niža temperatura i viši vodeni pritisak bolje čuvaju gasove rastvorene.

U akvarijumskim uslovima prezasićenje gasom se dešava iz par razloga. Vazduh koji se dovodi u akvarijum nekada može biti razlog tome, da li zbog neispravnih cevi koje negde imaju probleme i koje ispuštaju vazduh.

Čak i voda koja se naglo zagreje može rezultirati prezasićenjem. U superzasićenom akvarijumu riba je blizu površine vode i često imaju tendenciju da razviju brzo teške znake bolesti upravo zbog velike razlike u hidrostatičkom pritisku. Druga situacija kada se ovo može desiti je rast biljaka u jezercima jer prekomerna fotosinteza takođe može povećati količine otopljenih gasova. To je razlog zašto akvaristima preporučujemo da nivoe kiseonika držimo ispod 125 procenata.

Iako retko, moguće je da se prezasićenja dese i u hroničnom obliku. Ovaj oblik prezasićenja se javlja i na nivoima od ispod 110 procenata i izazvaće  hronična uginuća, oportunističke sekundarne infekcije, giljivična oboljenja, belo izbledela boja krljušti u predelu čela, nenormalno plutanje, ili uopšte oštećenje peraja .

Tretman supersaturacije ili superzasićenja gasa podrazumeva eliminaciju viška rastvorenih gasova. Kako se ovo radi zavisi od vašeg akvarijuma.

Jedan metod je prvo puštanje protoka vode kroz rezervni akvarijum da aeriše vodu i omogući ekvilibraciju sa vazduhom. Takođe korisna može biti zamena vode ali bi najbolje trebalo videti gde se problem nalazi u mehaničkom smislu i kao takvog ga, dok se radi degasiranje vode odmah i otkloniti.

Klinički znaci bolesti se mogu postepeno rešiti nakon korekcije nivoa gasova, ali ovo ipak zahteva period od nekoliko meseci. U nekim slučajevima, gasna embolija se nikada neće u potpunosti izlečiti, i postaje hronična patnja za ribu. Ne pokušavajte ukiniti vazduh iz mehurića u telu ribe bez veterinarskog nadzora, jer pucanje i probijanje mehurova može biti vrlo bolno za ribu i može dovesti do naknadne infekcije. Ako mehurići i dalje traju posle degasiranje akvarijuma, kosultovati veterinara koji će predložiti pravu meru i lečenje ribe zahvaćene gasnom embolijom.

Treba da napomenemo da se slična stvar, doduše ne preko povećanja rastvoriljivosti u vodi već direktnim unošenjem vazduha u krvotok može dogoditi i kod ljudi i bolest se identično zove gasna embolija i takođe je direktan uzrok odumiranja tkiva i smrti samo što se manifestuje mnogo drugačije, jer je razlika u masi tela čoveka i akvarijumske ribice mnogo, mnogo veća.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku