Novooktrivene kozice u Hong kongu I deo

Sve prisutne Tigar i pčela varijacije kozica se obično smatraju za fenotipske varijante jedne vrste, c.cantonensis u akvarističkom hobiju. Skoro je Wang et al zaključio da su nove vrste c .maculata i c venucta zajedno predstavljaju ukrasnu pčela kozicu ali novija istraživanja tima  iz Nemačke werner Klotz i Thomas von Rinteleg predlažu drugačije.

Njihova studija koja je nedavno objavljena u časopisu “Zootaxa“ sastoji se iz taksonomske revizije i molekularne filogenetičke analize Caridina vrste koja je iz provincije Guangdong, juzne Kine, i specijalnog administrativnog regiona Hong Konga.

Tigar kozica je nazvana Caridina mariae Po KLotzu i von rintelenu 2014 i mogu se razlikovati od svojih srodnika po svom upečatljivom obrašću boja  koji se sastoji od polutransparentnog tela sa tamnobraon do crnkastim mestima na donjem delu deu skeleta koji prekriva glavu, serija slično bojenih pruga na zadnjem skeleta koji prekriva glavu i prvih 6 abdominalnih segmenata, kao i nedostatak tamnih oznaka na repu. C marinae je dobila ime u čast žene prvog autora, Marije, za njenu podršku tokom mnogih putovanja na teren i njenog bogatog strpljenja kada je prvi autor potrošio najveći broj večeri iza mikroskopa.

Trenutno se zna za dva lokaliteta u dve države komšinice  Yingde i Conghua, provincija Guangdong, Južna Kina ali se može naći i na drugim mestima u regionu prema tvrdnjama lokalnih ribara. Jedno od tih staništa obuhvata malo brdašce, a drugo je močvarno područje sa neutralnom ph vrednošću. U drugom c.Marinae se javlja zajedno sa c.cantonensis i drugim novim vrstama c.conghuensis po Klotzu i von Ristelenu u 2014, koji je dobio ime po lokalitetu blizu Conghue i može biti identifikovan po tamnoplavom do crnkastom telu sa par belih štrafti na rostrumu, abdominalnom segmentu i na repu.

Treća nova vrsta c.logemani po Klotzu i von rintelenu 2014 izgleda da najviše podseća na akvarijumsku pčela varijaciju kozica. Poznato je da je ima samo u malom brdu i u novim teritorijama Hong Konda gde su pronađene među lišćem i između stena u plitkoj vodi sa ph 6, rastvorenog kiseonika 8.1 mg po litri i trmperaturi vode od samo 19.8 stepeni po celzijusu. Neki druge vrste su tu takođe pronađene kao i c.cantonensis. Iako usko povezane ove dve vrste pokazuju značajne razlike u u obojenosti i dobila je ime po Nemačkim akvaristima Carsten i Fronku Logemanuu u čast njihovom radu sa pčela kozicama kao akvarističkim ljubimcima i podršci koju su pružili u istraživanjima u Hong Kongu.

Slike su skinute sa interneta

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku