Neobičan barbus

Onima koji su uvereni da je osnovna karakteristika riba iz porodice barbusa da im je telo poprečno isprugano ili istačkano, neće ni na pamet pasti da jedna ribica izduženog tela i uzdužnin pruga pripada takode ovoj porodici. Pri prvom susretu pomisliće da pripada nekoj podvrsti Danio malabarikusa ili punačkijih anostomusa, odnosno čilodusa.

A ovaj, po svom koloritu neuobičajeni »otpadnik « od roda barbusa, po svim svojim ostalim karakteristikama pripada njemu.

Reč je o Barbusu fasciatusu ili Zebra barbusu, kako ga zovu u pojedinim krajevima sveta. Poreklom je sa Bornea i Sumatre, a u Evropu je dospeo prilično rano, već 1934.-1935. godine. To svedoči da je veoma brzo stekao simpatije šire akvarističke publike, pogotovu što ne postavlja neke izuzetne prohteve, već se uklapa u osnovna pravila držanja koja važe za ceo rod. Primerci fasciatusa prilično narastu u dužinu, obično 8 do 9 santimetara a u izuzetnim prilikama i do 12 sm.

Već sam napomenuo da im je telo izduženije nego kod drugih barbusa. Osnovni ton je srebrnasto siv a od škrga do korena repnog peraja protežu se četiri tamnosive pruge. Prednji kraj leđnog peraja je taman a zatim bledo žut kao i ivice repnog peraja, dok su ostala prozračna. Iris prilično krupnog oka je žut.

Već sam napomenuo da su uslovi držanja u akvarijumu slični kao i kod ostalih barbusa. Isto važi i za mrest, mada traže malo veći akvarijum. Takođe, kada je u pitanju tvrdoća i kiselost, malo su ekstremniji zahtevi, odnosno malo mekša voda i temperatura ustaljena na 28°. Mali su prilično krupni pa ih odmah možete hraniti artemijom.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku