Alge u slatkovodnim akvarijumima

Alge mogu da budu manji problem u vašim akvarijumima, koji će polako postati itekako veliki problem. Iako su ponekad jako iritantne, alge mogu da ukažu na neke probleme koje morate rešiti pre nego što karateristike vode dostignu kritičan nivo.

Tipovi algi:

Diatome

Diatome su braon alge sa silikatnim zidovima ćelija koji su jako optorni na niske nivoe svetla. Akvarijumi i kojima se javljaju braon alge najverovatnije nisu dovoljni osvetljeni za rast bilja.

Crne alge

Poznate kao crne bradate alge, ove alge pripadaju porodicama crvenih algi, iako su tamnozelene ili crne boje. Ove alge sa prvo javljaju na ivicama listova biljaka, ali se mogu naći i na kamenju ili panjevima.

Zelena tačkasta alga

Ovu dosadnu algu možemo videti u preosveteljnim akvarijumima. Vode se rasprave da li je ova alga pokazatelj dobrih uslova u akvarijumu ili nije, ali će je vaši lepljivci svakako jesti neko vreme. Povremeno se može javiti i planktonska zelena alga od koje voda pozeleni. Ova alga je češća u bazenima, fontanama i jezerima i poznata je kao ‘zelena voda’.

Plavo-zelena alga

Tehnički, ova alga je poznata kao cijanobakterija ili skraćeno cijano (cyano). Ova alga voli mirniju vodu koja ima dosta nutrijenata, i najčešće se javlja u prenaseljenim akvarijumima sa slabom cirkulacijom vode i nedovoljnm zamenama vode. Većina riba ne jede plavo-zelene alge, ali postoje neke kao sto su Ameca Splendens, kao i neki tipovi nerita puževa. U stvarnosti, jedini način za borbu protiv cijana je menjanje uslova koji joj odgovaraju. Ugasite svetlo, obezbedite dobru cirkulaciju vode i smanjite koncentracije nitrata i fosfata.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku