Cyanobacteria

Ime: Cyanobacteria

Zajedničko ime: Cyanobacteria

Uklanjanje: Vrlo lako

Potencijalni uzroci: Nedostatak kiseonika

Karakteristike: Zelena sluz

Postupak skidanja: Balansiranje nutrijenata

Cijanobakterija, je takođe poznata kao modro-zelena alga, ona je  fotosinteticka bakterija koja može formirati zeleni ljigavi tepih od algi u vašem zasađenom akvarijumu iako su uslovi u redu. Cijanobakterija prirodno se javlja u toplim, mirnim jezerima i vodenim putevima na kojima postoji obilje svetlosti i dostupnih hranjivih stvari. Cijanobakterija je često modro-zelene boje, ali takođe može biti varijacija plave, zelene i crvenkasto-smeđe. U slanim akvarijumima često se pojavljulje u crvenoj boji. Ako se pojavi ova alga, može se vrlo brzo desiti da će vam ugušiti vaše vodene biljke, supstrat i hardscape materijale. Cijanobakterija je mekana na dodir, i kad je izvadite iz akvarijuma vrlo je mekana.

Cijanobakterija će se pojaviti u akvarijumu ako postoji višak hranjivih stvari i opterećenja kiseonika i previše svetlosti. Kolonije algi rastu na valnim dužinama između 660 do 700 nanometara. Cijanobakterija je poznata da raste na puno kraćim valnim dužinama između 530 do 620 nanometara. Stare sijalice i lampe će proizvoditi manje valne dužine koje će podsticati cijanobakteriju da cveta.

Saveti kako se rešiti ove cijanobakterije

Tretman antibioticima

Antibiotici su najbolji način da se u potpunosti akvarijum izleči od cijanobakterije. Jedno sedmični tretman eritromicinom će vaš akvarijum izlečiti od te bakterije.

Ručno uklanjanje

Cijanobakteriju je lako ukloniti brišući lišće, akvarijumsko staklo ili druga područja infekcije. Izvlačenjem crevom onoliko koliko je to moguće prilikom izmene vode. Takođe je potrebno i očistiti vaš akvarijumski filter.

Podešavanjem fotoperioda

Cijanobakterija raste kao fotosintetički organizam koji je pogođen spektrom i intenzitetom vašeg izvora svetlosti. Smanjenje fotoperioda ili isključenje svetla u akvarijumu nekoliko dana će poremetiti da cijanobakterija raste. Zamena starih sijalica će takođe pomoći da ova bakterija više ne cveta.

Nutrijenti i cirkulacija

Smanjite prehranu akvarijuma i smanjite količinu riblje hrane koju dodajete u akvarijum. Prilagodite izlaz vode iz filtera ili dodajte powerhead kako bi povečali cirkulaciju u akvarijumu.

Prevencija

Cijanobakterija se može sprečiti dodavanjem brzorastućih matičnih biljaka u prvim mesecima formiranja akvarijuma. To će omogućiti da vaš akvarijum postane uravnotežen. Ako primetite da cijanobakterija se pojavljulje, odma je izvadite i proverite i prilagodite vašu rasvetu. Promenite sve stare sijalice, i pratite nutrijente kako bi zadržali ovu algu da ne preuzme vaš zasađeni akvarijum.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku