Kontrolisanje algi

Nutrienti:

Alge apsorbuju nutrijente iz akvarijuma kao što su nitrati i fosfati, Kao što smo rekli, cijano ‘cveta’ u prenaseljenim akvarijumima sa lošim kvalitetom vode, dok diatome uživaju u tek formiranim akvarijumima u kojima parametri vode variraju. Optimizacija parametara vode je jako važan deo kod kontrolisanja algi.

Osvetljenje:

Veza između osvetljenja i algi je kompleksna… U akvarijumu bez bilja, što više svetla, uključujući i direktnu Sunčevu svetlost, alge će rasti brže. Većina akvarističkih biljaka može da suzbije rast algi, čak i kod jako osvetljenih akvarijuma.

Kontrolisanje foto-perioda je jako važno. Bilje najbolje uspeva uz fotoperiod od 10-12h dnevno, sve preko toga će ići u korist algama. Bilju takođe odgovara i ‘pauziranje’ sa recimo 5 sati svetla, 2 sata odmaranja. 5 sati svetla, ali taj režim algama iz nekog razloga ne odgovara. Pokušajte da osvetljenje stavite na neki tajmer i videćete kako se alge smanjuju.

Algari:

Postoji dosta vrsta koje se hrane algama u slatkovodnim akvarijumima. Problem je što je većina ovih vrsta jede samo jednu vrstu alge, najčešće zelene alge, dok potpuno ignorišu cijanobakteriju…

Važno je uvek imati u vidu da i algari prave bioloski otpad . Više riba znači više fosfata i nitrata, što će samo ubrzati rast algi.

Bilje:

Postoje i neke akvarijumske biljke koje su se pokazale dobrim za suzbijanje rasta algi, ali to još uvek nije dokazano… Radi se o brzorastućim biljkama poput Cabomba, Egeria, Ceratopteris, Hygrophila i Vallisneria, dok spororastuće biljke kao sto su Anubie, Crypte, Java mahovine nemaju nikakvog efekta…

Algacidi i antibiotici:

Komercijalni algacidi su veoma efikasni, ali moraju biti korišćeni uz dozu opreza. Kako se alge raspadaju, tako opada kvalitet vode i više se trosi kiseonik. Antibiotici poput eritromicina su jednako efektivni protiv cijanobkaterije, ali mogu da dovedu do sitog problema kao algacidi.

Glavni argument protiv hemikalija koje ubijaju alge su da njima nećete promeniti kvalitet vode ili uzroke nastanka bakterija, samo ćete ih pobiti, i za par nedelja opet dolazi do buma algi.

UV sterilizatori:

UV sterilizatori se najčešće koriste kod zelene vode u jezerima, i imaju malo ili ni malo uticaja na alge koje rastu na staklu ili biljkama.

Čistači i sunđeri

Jedan od najboljih načina za borbu protiv algi je njihovo mehaničko uklanjanje. Dobar sunđer će prednje staklo vašeg akvarijuma odrzavati čistim. Morate biti oprezni sa magnetima jer se između dva magneta može zaglaviti zrno peska i napraviti vam haos po prednjem staklu.

Kao najbolju prevenciju protiv algi, obrišite vaša stakla svake nedelje. Brisanje će sprečiti pojavu algi u startu.

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku