Mrest Malawi Ciklida

Pa da počnemo… Postoji više različitih teorija o mrestu ciklida, o neophodnim uslovima, temperaturi, osvetljenju, pa i samom prisustvu ostalih riba u akvarijumu. Sve to naravno ima uticaj, ali mrešćenje ovih riba ne bi trebalo da predstavlja neki teži zadatak.

Početak

Prvo morate biti sigurni da imate mužijaka i ženku ( znam, zvuči smešno, ali se često dešava da subdominantni mužijak poprimi sve karakteristike ženke) . To možete utvrditi (ne smem da garantujem da je 100% tačno) po ‘lažnoj ikri’ (imate temu ovde o tome). To su žućkaste tačke na analnom peraju, mužijaci imaju više od 4, a ženke ih ili nemaju ili ne bi trebalo da imaju više od 3.

 

Primer mužjaka:

Primer ženke:

Odmakla faza

Kada primetite da se mužjak ‘širi’ sve vreme, muva se oko ženke, boje su intenzivnije nego obično, to je jedan od prvih znakova da se ženka polako sprema za mrest. Ako imate više ženki na jednog mužjaka, ženka koja se sprema će imati malo naduveniji stomak, i odmah pre analnog peraja će se javiti “prsten“ koji izgleda ovako:

U tom trenutku je najpametnije odvojiti tog mužjaka i spremnu ženku u zasebni akvarijum gde im niko neće smetati. Mada su se meni mrestovi završavali i u zajedničkom akvarijumu…

Odvajanje

Odvojili ste ribe i sada jedino što vam preostaje je da čekate… Temperatura nekih optimalnih 25-26 stepeni i slobodno malo opustite ruku dok ih hranite, trebaće ženki više hrane.

Mužjak se trese kao lud, kreće da kopa pesak intenzivno, i tako pravi jamu, ženka ulazi sve više i više unutra! Znači samo što nije počelo… Opustite se i za 2-3 dana, posao je gotov…

Mrest

Postoje velike verovatnoće da ovo nećete videti, ali ako se desi dok ste budni, mrest izgleda ovako:

I dok ovo traje, najbolje bi bilo da ih ne remetite ničim… Znači nikakvo kuckanje po staklu, vrištanje i skakanje ispred akvarijuma ne dolazi u obzir. Ako ćete da snimate, snimajte sa neke veće udaljenosti…

Šta posle?

Mrest se završio, sačekajte nekih 10-ak minuta i vadite mužjaka iz tog akvarijuma. Posle obavljenog posla, ženkino grlo treba biti naduveno i to otprilike izgleda ovako:

Neki normalan period za nošenje jaja je (procene variraju drastično) od 16 do 21 dan. Iskusniji akvaristi cede i 14-og dana, ali onda je neophodno imati thumbler za malce. Lično smatram da još 5 dana gladovanja neće smetati ženki, ali dobro… Ja moje ribe cedim 19. dan i nisam imao problema što se toga tiče, ali je vazno napomenuti da tu temperatura vode igra znatno veliku ulogu.

I izbegavajte bilo kakvo tumbanje akvarijuma u tih 19 dana, jer nije moranje da prepadate ženku koja nosi, da ne bi ispljunula jajasca.

Promena vode

Opet, mnogo razlišitih mišljenja… Najbolje su mi se ženke ponašale kada za 19 dana promenim jednom 30% vode, ali to je apsolutno diskutabilno i proizvoljno.

Ceđenje

Ženka vam je drastično smrsala, usta su joj sve veća i veća i sada je trebate cediti…

Odvojite neku širu posudu i napunite je vodom iz tog akvarijuma… Ženku lagano prebacite unutra i uhvatite je tako da joj samo glava strči između palca i kažiprsta. Uzmite recimo čačkalicu, ali naravno POLOMITE VRH, tako da bude prilično tupa, jer će vam se ženka sigurno batrgati i možete je povrediti. Nagnite ženku pod nekim uglom od 45 stepeni, i sa strane, polako otvorite usta i potapajte je u vodu, tako da bi malci počeli da ispadaju i to izgleda ovako:

Šta posle?

Ženku vratite u akvarijum u kojem je bila za vreme mresta, i hranite je malo češće da se oporavi. Nikako se ne preporučuje da je odmah vratite u zajednički akvarijum, jer postoje šanse (ne velike ali postoje) da je ostale ribe ubiju… Držite je 3-4 dana tamo, pa je vratite u zajedniški akvarijum.

Malce iz posude lagano presipite u kotilicu, a kotilicu u mresni akvarijum, NIKAKO U ZAJEDNIČKI!!! jer će ih kroz rupe kotilice izvlačiti i ubijati (gledao sam, odvratan prizor). I najbolje bi bilo kroz mrežicu za hvatanje riba, prosejte tetra-diskus, tako da malče hranite onim sitnišem koji ostane, i jos ga malo izmrvite prstima. Svu ostalu hranu koju dajete malcima, prvo usitinite pa im dajte. Kada malci dođu do nekih 2-2,5 cm možete da ih pustite iz kotilice u mali akvarijum…

Priču je sa nama podelio Nikola Milutinović-The_Duke

ŽELELI BI DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE

Ostavite komentar

Akva svet
Otvorite novi nalog
Resetujte lozinku